Annons

Annons

Annons

5 vanor som förkortar ditt liv – och vad du kan göra åt dem!

Att stå upp på jobbet

Att stå upp på jobbet och bra arbetskamrater kan förlänga ditt liv med flera år!

Vi inser inte alltid hur mycket våra vanor i det dagliga livet kan betyda för vår hälsa – och i värsta fall , hur mycket de kan riskera att förkorta våra liv. Till exempel kan hur mycket du sitter också ha stor inverkan på hur länge du lever.

Visst låter det hemskt, men forskning visar – och ger oss varningssignaler – om att vi borde tänka mer på hur vi agerar i vår vardag. Vissa saker är svårare att påverka än andra. Men det går!

Huffingtonpost.com har samlat olika forskning som visar vad du bör undvika om du vill leva så länge som möjligt .

Här är fem av de värsta syndarna:

  1. Skaffa sällskap! – En studie från 2011 gjord av Sociologiska institutionen, University of Louisville, fann att människor som lever en stor del av sina liv som singlar minskar i genomsnitt sin livstid med tio år, jämfört med människor som lever i samboskap eller är gifta.
  2. Stå upp på jobbet! – Om du sitter mer än två timmar i sträck varje dag, riskerar du att skära bort två år av ditt liv. Det visar en australiensisk studie från 2012 gjord på Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge. Forskarna menar också att regelbunden motion inte kan rädda de förlorade åren. Så du har egentligen inget annat val än att stå upp på jobbet!
  3. Sov lagom mycket! – Forskning vid Harvard Medical School har visat att om du sover mindre än fem timmar eller mer än nio timmar per natt, riskera du att dö i förtid av olika skäl. Bland annat ger för lite sömn förhöjd risk förför hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer.
  4. Gör dig av med energitjuvarna! – Om du har dåliga sociala relationer riskerar du att förkorta ditt liv avsevärt, visar forskning från Brigham Young University och University of North Carolina. Att inte värna om sina sociala relationer är det precis lika ohälsosamt för din hälsa som att röka 15 cigaretter om dagen, visar studien.
  5. Byt jobb! – En forskargrupp vid Tel Aviv University har upptäckt att det är mycket viktigt för ditt liv, hur bra du har det med dina arbetskamrater. Under den tid studien pågick, hade de deltagare med dåliga relationer till sina kollegor, 2,4 gånger större risk att dö jämfört med de deltagare som hade en bra social arbetsmiljö.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas