Annons
Annons


6 tips som minskar risken för kortbedrägeri på semestern!

4 av 10 svenskar är rädda för kortbedrägerier i butiker utomlands. Det visar en ny kartläggning. Här är 6 smarta tips för att minska riskerna!

Kvinna betalar med kort.

Läs om hur du kan säkra dina transaktioner på semestern.

Sveriges ledande leverantör av betalningslösningar, Verifone, har låtit intervjua drygt 1000 svenskar och frågat om de är oroliga för att handla med kort i utlandet och i Sverige. Svaren är entydiga.

45 procent av de intervjuade säger sig vara oroliga för att handla i butik i utlandet. Hemmavid är det dock inget problem, där är endast 12 procent oroliga och hela 86 procent av de intervjuade säger sig inte vara oroliga alls för att använda sitt betalkort i butiker i Sverige.

Annons

– Det är glädjande att se hur förtroendet för kortbetalningar här i Sverige är stort, säger Jonas Rörsgård, vd för Verifone i Sverige. Vi var tidigt ute när det gäller att implementera den nya EMV-teknologin med chip och pin och det är troligen den ökade säkerheten som avspeglar sig i undersökningsresultatet.

– Chip och pin är dock inte lika vanligt utanför Sveriges gränser, påpekar han. Där handlar det ofta om att dra kort med den gamla magnetremsan och detta är en teknologi som är enklare att manipulera, kanske är det detta som orsakar oron.

Regionala skillnader

Även om oron för kortbetalningar i utlandet är spridd över hela Sverige finns det variationer beroende på var du bor.

Stockholmarna är minst oroliga, här säger 37,3 procent att de är oroliga för att betala med kort i en butik i utlandet. Detta är mindre än de 53,8 procent av boende i Gävleborg och Dalarna som säger sig vara oroliga på samma sätt.

– Min förhoppning är förstås att chip och pin-teknologin ska sprida sig över världen och öka säkerheten för kortbetalningar, säger Jonas Rörsgård.

6 tips för säkrare betalning med kort på semestern:

  1. Kontrollera terminalkvittot så att beloppen stämmer överens med kvittot från affären, eller notan från restaurangen/krogen.
  2. Tänk på att aldrig förvara koden på ett sådant sätt att kortet och koden kan kopplas samman.
  3. Se upp för ficktjuvar och förvara inte kortet i bakfickan eller ryggsäcken i miljöer med mycket folk.
  4. Ha alltid uppsikt över ditt kort och undvik att lämna det ifrån dig.
  5. Ha gärna två olika kort med dig och ha inte för mycket pengar på ditt konto om det är knutet till kortet, t.ex. bankkort. Med två kort kan du förvara dem separerade. Om du blir av med ett har du fortfarande tillgång till det andra.
  6. Se till att inte ha hela semesterkassan på kontot som är direkt kopplat till betalkortet.

Läs också: Så undviker du de största semestermisstagen

Källa: Verifone

LÄS OCKSÅ

(3)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…