Annons
Annons


7 midsommarblommor som du dessutom kan äta!

Många blommor i trädgården går faktiskt att äta!

ringblomma

Experterna på vår systertidning Allers Trädgård tipsar här om sju blommor du kan äta – så länge de inte är besprutade.

1. Ringblomma

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ringblomman är en vacker blomma som påminner lite om en prästkrage. Blommorna smakar inte så mycket utan används mest för att sätta färg på olika maträtter. Prova i omelett, soppor och sallader. Ringblomssalva är också en välkänd produkt mot torra händer.

2. Viol och penséer

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Annons

Viol har en karaktäristisk smak och blommorna är fina som dekoration på bakverk, i drinkar och i fruktsallad. Det är vanligt att kandera violer och ha på olika bakverk och tårtor. Doppa då bara blomman i vispad äggvita och pudra sedan socker över.

3. Rosenblad

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Rosenblad smakar som de doftar, och ju mer de doftar, desto mer smak. Rosenblad är användbara till mycket. Du kan kandera dem, koka sylt och marmelad på dem eller gör eget rosenvatten.

4. Lavendel

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Blommorna plockas och används färska, torkade eller kanderade. De har en stark arom som lämpar sig i bakverk och efterrätter, men som även kan ge ett spännande smakinslag i köttmarinader.

5. Gräslöksblomman

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Små fina, lila blommor kommer längst ut på gräslöksstråna när de börjar bli tillräckligt grova. Och de smakar som söt lök, så gott! Plocka blommorna och toppa en gratäng eller en potatissallad.

6. Krasse

Foto: karoline.femina.se

Foto: karoline.femina.se

Både blommor och blad av krasse är ätbara, smaken kan liknas med rädisa. Tycker du om lite extra smak på salladen kan du strimla både gröna blad och blomblad.

7. Gullviva

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Gullvivan är en vacker vårblomma som till mångas förvåning är ätlig. Bladen smakar starkt av såpa medan blomman har en lite mildare såpig smak som påminner lite om Earl Grey-te.

Av Isabelle Landersten. Artikeln publicerades först hos våra vänner på matmagasinet.se

LÄS OCKSÅ

(20)
(0)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…