Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Anna, 55, slutade banta och blev kroppsaktivist: "Har blivit en gladare person"

27 jul, 2017 
Minna Wallén-Widung
Anna, 55, från Malmö har bantat i hela sitt liv – ändå blev hon aldrig nöjd. Nu har hon lagt av med kroppsnojorna och blivit kroppsaktivist. På Instagram lägger hon upp bilder på sig själv med det tydliga budskapet att alla kroppar ska få finnas och synas. "Jag började lägga upp bilder där för att försöka se mig själv med andra ögon. Jag bara är, jag behöver inte vara så dömande", säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I hela sitt vuxna liv har Anna, 55, från Malmö fokuserat på sin kropp. Genom åren har hon testat en rad olika bantningsmetoder, dieter och träningsformer för att bli smalare. Men trots alla ansträngningar kände hon sig aldrig nöjd med sin kropp.

Anna, 55, från Malmö är kroppsaktivist.
Anna, 55, från Malmö är kroppsaktivist. Bild: Minna Wallén-Widung

Till sist blev hon utled på att ständigt klaga och känna sig missnöjd. I höstas bestämde hon sig – det får vara slut med att gå runt och vara självkritisk.

– Jag blev så jäkla trött på det till slut. Det tar så mycket tid och blir så destruktivt att titta sig i spegeln och bara bli missnöjd, säger Anna.

Annons

”Behöver inte vara så dömande”

Hennes ena dotter tipsade om olika Instagramkonton, där kvinnor som kallar sig kroppsaktivister lägger upp bilder på sig själva. Syftet är att ge en annan bild av kvinnokroppen än de smala och retuscherade kroppar som vi dagligen matas med i reklamer och tidningsmagasin. Anna blev inspirerad och startade ett eget konto, som hon kallar notondietanymore.

– Jag började lägga upp bilder där för att försöka se mig själv med andra ögon. Jag bara är, jag behöver inte vara så dömande. Det visade sig vara rätt roligt, för på något sätt blir man inte lika kritisk när man ser sig så.

På vissa av bilderna är Anna fullt påklädd – hon visar gärna upp nya, färgglada klänningar – men på andra har hon bara underkläder på sig eller är helt avklädd.

Till en början var det lite nervöst att publicera  de mer avklädda bilderna, erkänner Anna.

Annons

– Vissa bilder var jättejobbiga att lägga upp i början. Jag har alltid haft mycket komplex för min mage, även när jag var jättesmal. Så första gången jag lade ut en bild där den verkligen var synlig, tänkte jag ”herregud, vad gör jag”. Men jag ville verkligen utmana mig själv.

Rörelse av kroppsaktivism

Kroppsaktivisten Anna bakifrån.
Bild: Privat

Och i takt med att antalet bilder vuxit, har självförtroendet gjort detsamma.

– Det har varit så bra för mig. Jag känner mig mycket mer tillfreds med mig själv. Jag bryr mig inte alls på samma sätt som tidigare om hur jag ser ut. I morse, till exempel, tog jag på mig en klänning som sitter åt. Men jag tänkte bara ”skit samma, där är en mage men den får gärna synas. Vad kan hända?”.

Annons

På relativt kort tid blev Anna en del av något som närmast kan kallas för en rörelse av kroppspositivism. Allt fler kvinnor har den senaste tiden börjat engagera sig och framför allt Instagram har blivit deras kanal för att föra fram budskapet.

Den kanske mest kända svenska kroppsaktivisten är konstnären och radioprofilen Stina Wollter. Under våren dansade hon loss i TV4-programmet ”Let’s dance”, men på Instagram har hon dansat betydligt längre än så – och fått över 120 000 följare på kuppen som hyllar hennes feministiska och kroppspositiva texter.

Anna från Malmö blev kroppsaktivist på Instagram.
Bild: Privat

Får många positiva kommentarer

Också Annas konto har vuxit rekordsnabbt. I dag har hon över 6 000 följare – en siffra hon aldrig hade trott hon skulle uppnå när hon startade kontot i början av november 2016.

Annons

– Kontot växte ganska snabbt och det är väldigt roligt. Det är fantastiskt att få kommentarer om att man gör något för någon annan. Unga tjejer kan skriva att de är så glada att de hittat mitt konto, och att de nu ska försöka se sig själv annorlunda. Det är så roligt, jag försöker alltid svara.

Reaktionerna är till största delen positiva, säger Anna. Men alla är inte förtjust i hennes bilder och texter.

Reaktionerna är till största delen positiva, säger Anna.
Bild: Privat

– Jag får en hel del skit också, givetvis. Det är folk som inte tycker att man ska visa kroppar på det viset. Då försöker jag förklara att det är bara en kropp. Jag sexualiserar inte den – det är den som betraktar som eventuellt gör det. Sedan är det många som blir otroligt provocerade av att jag inte är smal, att jag inte har en normkropp.

Annons

”Har alltid varit feminist”

Trots de negativa kommentarerna om att det är ”ohälsosamt att se ut som du gör” och de sexuella anspelningar hon med jämna mellanrum får från olika män (hon har polisanmält flera), vill Anna fortsätta med sin kroppsaktivism.

– Det är ändå värt det, absolut. Det är en så liten grej i det stora hela. Det här har lett till en väldig gemenskap mellan många av oss. Vi var 17 stycken som träffades i Göteborg för ett tag sedan. Vi åt pizza, drack öl och hade musikquiz och det var så roligt.

Tack vare sitt engagemang har Anna, som jobbar som lärare, också på allvar fått upp ögonen för feminismen.

– Jag har alltid varit feminist, men jag har inte varit lika medveten. Fortfarande kan jag inte allt, men nu vågar jag i alla fall säga mina åsikter högt. Jag har mera kunskap nu.

Annons

Vill ändra bilden av stora människor som lata

För Anna är det viktigt att ändra bilden många har av stora människor – att vara tjock är inte per automatik detsamma som att vara ohälsosam, säger hon.

– Tjocka människor är ofta betraktade som ganska lata, obeslutsamma och karaktärslösa. Folk tror att man inte har någon självdisciplin. Så har det blivit, fast tjock är ju bara en beskrivning av hur man ser ut.

Anna säger att det hade gjort henne gott att ha en förebild som sig själv när hon var yngre och höll på som värst med alla bantningskurer.

– Så här i efterhand kan jag tänka att hade jag hittat det här tidigare, hade det varit skönt. Men den möjligheten fanns inte då, det har kommit med sociala medier.

”Har släppt fokus på min kropp”

Hennes närmaste omgivning har till största delen reagerat positivt på hennes Instagramkonto och nya inställning till sig själv. Själv mår hon mycket bättre sedan hon slutade se på sig själv med kritiska ögon och i stället började acceptera och tycka om sin kropp.

Annons

– Jag har blivit en gladare person och mer medveten om saker jag inte var så medveten om tidigare. I dag kan jag klä på mig i princip vad som helst. Jag sitter inte och tänker så mycket på hur jag ser ut eller om min mage syns. Jag har släppt fokus på min kropp, och lägger inte längre energi på att klaga. Det är inte så att jag går runt och mår jättebra hela tiden, men jag har lyft min kropp på ett helt annat sätt.

#minkroppminkompis

Strunt samma om kroppen är tjock eller smal, eller vad andra tycker om hur den ”borde” se ut. Du har bara en kropp och den är fantastisk! Häng med i kampanjen #minkroppminkompis på Instagram och Facebook – tillsammans kan vi peppa varandra!

Läs också: Stina Wollter: Alla borde göra en ”seetox”

Läs också: Jonna Lundell om pms, graviditeten och aborten

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons