Annons
Annons


Annas hemliga toscatårta och surdeg – recept!

Anna Bergenudd surdeg
Foto: Malin Gunnarsson

I nya Allas, nummer 34, har vi ett reportage om Anna Bergenudd som efter en svår sjukdomsperiod bytte liv – flyttade ut på landet med sin familj och startade gårdsbageri.
Här bjuder Anna på två av sina recept!

Annons

toscatårta

Annas toscatårta

”En svensk, härlig klassiker!” kallar Anna sin gammeldags toscatårta. Så här bakar du den på ”hemligt” recept efter Annas mor och mormor:

Tårtbotten:

150 g smör

180 g socker (2 dl)

2 ägg

180 g mjöl (3 dl)

1 tsk bakpulver

½ dl vatten

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj och bröa en form.

3. Rör smält smör och socker poröst.

4. Tillsätt ett ägg i sänder.

5. Blanda torra ingredienser i en skål, vänd ner mjölblandningen i smeten.

6. Tillsätt vattnet.

7. Häll smeten i formen och grädda kakan i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen, använd en sticka för att se om kakan är klar.

Glasyr:

50 g smör

90 g socker (1 dl)

2 dl grädde

1 dl mandel, hasselnötter, valnötter eller vad du önskar. Till nötallergiker kan du använda solroskärnor eller pinjenötter.

1. Blanda socker, smör och grädde i en kastrull, påbörja småputtring på spisen med omrörning så att det inte bränns.

2. Grovhacka mandlar eller nötter.

3. När toscasmeten börjar släppa kastrullkanterna, blanda i nötterna, häll toscablandningen över kakan och bred ut försiktigt. Grädda kakan i övre delen av ugnen tills glasyren är gyllenbrun.

recept på surdeg

Annas surdeg

”Ha tålamod! Ge inte upp! Med surdeg bakar du fantastiska bröd”, lovar Anna. Så här startar du hennes rågsur, som används som grund i både vitt och grovt bröd:

1. Blanda cirka 100 gram vatten och 60 gram fint rågmjöl i en burk med lock.

(Anna rör med gaffel och använder helst stenmalet mjöl. Smeten ska vara lite tjockare än pannkakssmet.)

2. Låt burken stå i rumstemperatur. (Gärna på ett varmt ställe som ovanför kylskåpet.)

3. Efter ett dygn ”matar” du surdegen med ytterligare 100 gram vatten och 60 gram rågmjöl. (Du får ibland hälla ut lite av den ”gamla” smeten så att det finns utrymme i burken.)

Det tar 3-4 dygn innan surdegen aktiveras, och efter varje dygn behöver du”mata” surdegen med råg och vatten, samma mängd som ovan.

En färdig rågsur bubblar, luktar lite alkohol och är som chokladmousse i konsistensen. Den smakar lite surt men med en känsla av kolsyra. När du rör i den bubblar den upp.

Trilskas den så tillsätt en matsked honung eller riv i ett övermoget äpple, där finns det många glada och fina jästsvampar!

Aktiverad surdeg behöver man som hobbybagare ”mata” en gång per vecka.

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons

  • Carina

    Toppen med både toscatårta som surdeg.

  • Vanja Johansson

    Tack för receptet på toscakakan!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…