Annons
Annons


Ansjovisbrist äventyrar julens Jansson

Den är liten, silvrig och närmast obligatorisk i juletider. Men den gångna säsongens fiske av skarpsill, råvaran till ansjovis, har gett ett klent resultat. Bland annat hårt väder ligger bakom bristen.

janssons-frestelsejpg

Skarpsill fångas i Skagerrak, Kattegatt och utanför Brittiska öarna. Det handlar om ett ofta litet, kustnära och väderberoende fiske. Just hårt väder är en av anledningarna till att skarpsillsfisket i år har gett dåligt resultat. Fisken som man har fått upp har också varit av mindre storlek än vanligt och denna passar inte som råvara till ansjovisfiléer. I England har det under perioder dessutom varit stor tillgång på andra arter än skarpsill. Det har gjort att fisket av dessa fiskarter har prioriterats.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Bristen räknas dock bli kortvarig. Orkla Foods Sverige, som bland annat säljer Grebbestads ansjovisfiléer, hoppas kunna erbjuda ansjovis i samma utsträckning som vanligt i februari-mars 2016.

Ansjovis i siffror
Totalt säljs 750 ton ansjovis om året i Sverige. Ungefär hälften av försäljningen (375 ton) sker vid jul.

 

LÄS OCKSÅ

(30)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…