Annons

Annons

Annons

Äntligen tid för tulpaner

Nu är det dags att frossa i de vackra blommorna! Svenskarna är ett tulpanälskande folk och varje år odlas det 150 miljoner tulpaner i Sverige. Inget annat land i hela världen köper så mycket tulpaner per person som vi gör.

Tulpantider

Tulpaner är tacksamma och lätta att arrangera. De är lika vackra i kruka som i vas. Foto: Blomsterfrämjandet

Vår förtjusning i tulpaner handlar säkert om längtan efter ljusare tider. Vi vill ta in våren, färgerna och ljuset även om det fortfarande är vinter ute. Tulpaner symboliserar början på något nytt.

Björn Lagergren är tulpanodlare och driver tillsammans med sin bror Kent Lagergrens Handelsträdgård. Han ger ytterligare förklaringar till varför tulpaner blivit så stort i Sverige.

– De senaste 20 åren har konsumentpriset stått stilla, och tulpaner är numera något som många unnar sig att köpa till sig själva till skillnad från tidigare då de främst gavs bort. För många är en ny tulpanbukett varje vecka under säsongen en självklarhet. Utbudet av färger och former gör att buketterna kan varieras i det oändliga vilket också gynnar återköpsfrekvensen.

En annan viktig förklaring till tulpanernas popularitet är att de numera säljs även i dagligvarubutiker.

– När försäljningen kom i gång på 1950-talet såldes alla tulpaner i blomsterbutiker och handelsträdgårdar. I dag säljs säkert 90 procent i dagligvarubutiker. Det har spelat stor roll för den totala konsumtionen, förklarar Björn Lagergren.

En stor del av de tulpaner som konsumeras i Sverige är svenskodlade trots tuff konkurrens från främst Holland.

– Svenskar bryr sig om miljön och väljer gärna närodlade produkter, berättar Björn Lagergren. I Sverige finns ett dussin tulpanodlare och vi odlar alla enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler. Växthusen drivs med fossilfritt bränsle och vägen till butik är kort. Det lätt för konsumenten att känna igen märkningen.

Det är först i början av januari som de stora volymerna av svenska tulpaner kommer ut på marknaden. Tulpansäsongen håller på till mitten av april.

Tulpantips

• Tulpaner är lätta att lyckas med och en bukett är vacker i ca 1 vecka. Ställ buketten svalt på natten så håller den betydligt längre.

• För bästa hållbarhet skär av ca 1 cm av stjälkarna. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Placera dem i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd av förpackningen under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus.

• Tänk också på att färsk frukt som avger etylengas påskyndar tulpanernas åldrande.

LÄS OCKSÅ

(0)
(1)Annons


Annons
Senaste från allas