Annons
Annons


Sagolik äppelpaj

appelpaj

En dröm för pajälskare! Frasig smördeg och en fyllning med äpplen, kanel och mandelmassa.

6–7 port
Tid: ca 20 min + ca 30 min i ugn

6–8 äpplen
3/4 dl vatten
1/2 dl honung
1–1 1/2 tsk kanel
2 rullar kyld smördeg à 250 g st
100 g riven mandelmassa
ägg till pensling
1 tsk strösocker

Till servering:
vaniljsås, glass eller vispgrädde

Annons

1. Kärna ur och klyfta äpplena tunt. Koka upp vatten, honung och kanel. Lägg i äpplena och sjud dem lätt mjuka. Låt svalna.
2. Täck en ugnsform med en platta smördeg. Klipp bort överflödig deg. Lägg i äpple och mandelmassa. Blanda lätt.
3. Rulla ut nästa platta och sporra ut remsor som läggs i ett rutmönster över äpplena. Sist läggs en remsa runtom formens kant. Pensla med uppvispat ägg och strö över socker.
4. Grädda pajen i 200° ca 30 min, eller tills smördegsgallret fått färg och ser frasigt ut. Servera med vaniljsås, glass eller vispad grädde.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…