Annons
Annons


Äppelpaj med kardemumma

Kom ihåg saltet – det gör det där lilla extra! Här är det godast med svenska äpplen, de har en syra som passar bra i paj och behåll gärna skalet. Kardemumma är en flyktig krydda, mest smak får du om du stöter kärnor i stället för att köpa färdigmald.

Mandel, havregryn och solrosfrön är härligt fras på toppen.

Mandel, havregryn och solrosfrön är härligt fras på toppen.

Äppelpaj med kardemummasmak

6 port
Tid: 20 min + 30 min i ugnen

4 äpplen, tex ingrid marie
1 1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker

Smultäcke:
125 g margarin eller smör
50 g sötmandel
3/4 dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 krm salt
1/2 dl solroskärnor

Annons

1. Skär äpplena i tunna skivor, lägg dem i en smord pajform, ca 25 cm i diameter.

2. Stöt kardemummakärnorna i en mortel, strö detta tillsammans med sockret över äpplena.

3. Smält matfettet i en kastrull. Hacka mandeln (den behöver inte skållas och skalas) grovt och rör ner den i kastrullen med socker, vetemjöl, havregryn, salt och solroskärnor.

4. Bred smuldegen ovanpå äpplena. Grädda pajen en bit ner i ugnen i 200grader i ca 30 min.

Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman

Baka knäckig äppelpaj. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ

(45)
(3)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…