Annons
Annons


Äppelpaj på franskt vis – steg-för-steg

Lika smakfull att äta som att se på med sitt fina mönster av äppelskivor. Med mördegsbotten och gelé på toppen är den både frasig och saftig. Bon appetit!

Servera med en klick vaniljsås!

Servera med en klick vaniljsås!

 

Äppeltarte – paj på franskt vis

Mördeg:
125 g kallt smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk kallt vatten

Fyllning:
4–6 medelstora, syrliga äpplen
3 msk smör
1 msk socker

Äppelgelé:
1 1/2 gelatinblad
1 dl konc äppeljuice
ev citronmeliss

Annons

appeltarte-steg

1. Blanda snabbt samman degen i matberedare. Kavla ut degen till en form (ca 24 cm stor) med löstagbar kant och lägg i. Tryck upp degen en bit upp mot kanten, nagga och sätt in i kyl i minst 30 min. Putsa kanterna. Täck degbottnen med bakplåtspapper som går upp mot kanten, häll i torkade bönor eller ris som stöd så att kanten inte kasar ner. Förgrädda skalet i 200° ca 10 min, ta bort papper med innehåll och grädda ytterl 3–4 min.

Gilla Allas.se på Facebook

2. Kärna ur, skala äpplena och skiva dem tunt. Fördela skivorna med början inifrån mitten och ut mot kanterna. Tänk på att lägga skivorna omlott eftersom de krymper lite vid gräddningen. Ställ tillbaka pajen i ugnen och grädda tills äpplena mjuknat, men utan att de tar för mycket färg – ca 10–15 min. Smält smöret med sockret och pensla äppelskivorna väl. Grädda pajen ytterl 20–25 min och låt svalna.

3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Hetta upp ca hälften av äppeljuicen. Ta upp gelatinbladen, krama ur och smält dem i äppeljuicen. Tillsätt resterande juice och låt svalna till simmig lag. Pensla på äppelklyftorna och låt stelna. Garnera med citronmeliss.

4. Servera pajen med vaniljsås, lätt vispad grädde eller vaniljglass.

Tips!
Smält aprikosmarmelad med citronsaft och pensla med i stället för äppelgelé.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson

LÄS OCKSÅ

(42)
(2)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…