Annons
Annons

Annons

Är det farligt att äta skinkrester?

Skinka

 

Hur länge kan man spara den griljerade julskinkan? Är det farligt att äta det som blivit över framåt nyåret?
Astrid J

 

Allt beror på hantering och temperatur. Man brukar beräkna att hållbarheten för griljerad skinka är ca 1 vecka i kylskåp. Om skinkan fått stå framme länge i rumstemperatur på julbordet förkortas förstås hållbarheten. Skiva upp tänkbar åtgång av skinkan till varje ättillfälle och ställ inte fram hela skinkan.

En stor tillagad skinka kan det vara idé att dela. Låt ena hälften vara i kylen tills den första är uppäten. Alternativet är att förpacka den andra halvan väl och frysa in den. Ca 1 månad är hållbarheten i frysen.

Läs också: God paj med rester av julskinkan!

En annan variant är att köpa två mindre skinkor i stället för en jättestor. Då kan man njuta av nylagad skinka längre om man skjuter upp tillagningen av den ena.

Som alltid när det gäller livsmedel gäller det att se till att ha god hygien, både vid tillagningen och när du skär upp skinkan. Förpacka i fräsch plastfilm eller aluminiumfolie efter serveringen.

LÄS OCKSÅ

(15)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…