Annons
Annons


Är keso och färskost samma sak?

keso

Är keso samma sak som färskost och kesella en kvarg, eller är det samma sak?
Anni

Så här kan man reda ut begreppen kring färskost och kvarg: Det stämmer visserligen att kesella är en kvarg, men den ingår i en större grupp som benämns färskost.

Annons

Här ingår tre undergrupper och precis som namnet anger är färskost en färsk ostmassa som inte lagras. En färskost kan ha olika konsistens: grynig, slät och krämig. Detta beror på mängden löpe som tillsätts vid tillverkningen och i vilken fetthalt man tillverkar den.

Grynig konsistens kallas cottage cheese och säljs under exempelvis varunamnet keso.

Slät konsistens med låg fetthalt är kvarg eller kvark och finns i våra butiker under exempelvis varunamnet kesella.

Slät och krämig konsistens med en lite högre fetthalt kallas ofta enbart färskost eller benämns med varunamn som cream cheese.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…