Annons
Annons


Behåller frysta grönsaker vitaminerna?

Frysta matvaror

Är frysta grönsaker lika nyttiga som de färska eller försvinner vitaminerna vid frysningen?
Kusin Vitamin 

Elisabeth svarar:
Det är inte alls så att frysta grönsaker skulle vara sämre än färska som du köper och tillagar själv. Det förhåller sig faktiskt tvärtom i många fall. Fabriksfrysta grönsaker hanteras snabbt och skonsamt. Detta bidrar till att de ofta innehåller mer C-vitamin än de färska grönsakerna som vi tillreder själva.

Annons

Genom undersökning av t ex frysta haricots verts vet man att de har cirka 12 gånger mer vitamin C än de färska köpta hade, och den frysta broccolin innehöll 3,5 gånger mer.

Skillnaderna beror framför allt på att de färska grönsakerna har betydligt längre lagringstider, vilket gör att vitamin C går förlorat. Hemma sker även en mindre skonsam tillagning vilket påverkar vattenlösliga vitaminer.

Mineralhalten i frysta och färska grönsaker, t ex morötter och ärter, var ungefär lika. Färsk spenat däremot har en särställning med höga halter mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…