Annons
Annons


Behövs det termometer till skinkan?

Skinka-med-termometer

Jag undrar om man måste ha stektermometer när man ska göra julskinka eller om man i stället bara kan beräkna tiden?
Charlotta D

Man kan klara av att tillaga sin skinka utan termometer även om jag egentligen inte rekommenderar det. För att få ett perfekt resultat är det absolut bäst att använda en stektermometer.

Det tar ungefär 1 tim per kilo att koka skinkan. Vid ugnsstekning beräknas 1 tim och 15 min per kilo vid 125° och 1 tim per kilo vid 175°.

En avlång skinka blir snabbare klar än en stor, rund skinka. De ovan nämnda tiderna gäller för rund skinka.

En stektermometer är en ganska billig investering. Man kan välja att köpa en enkel variant som sticks in i köttet och avläses på själva termometern.

Nyare och smartare är de små elektroniska tiduren som har en liten termometer på en ”sladd” fäst i själva tiduret. Man ställer in det gradantal som man vill uppnå i köttet. När det sedan är klart signalerar tiduret! Jättebekvämt och ger framför allt ett säkert resultat.

Vid 70° är skinkan färdig och riktigt saftig. Vill du ha en mer traditionell tillagning visar termometern 75° och då får man en lite kortare konsistens.

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…