Annons
Annons


Smarrig blåbärskaka med citron

Blåbär och citron är en härlig kombination som gör varandra ännu godare. Här i en mumsig mjuk kaka som är extra saftig.

Saftigt och supergott.

Saftigt och supergott.

Blåbärskaka med citronsmak

ca 12 bitar
Tid: ca 1 tim 10 min

75 g margarin eller smör
1 dl vatten
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
finrivet skal från
1 citron
3 dl blåbär (gärna svenska, frysta)

Annons

Glasyr:
1 dl florsocker
2–3 tsk pressad citron
Garnering:
blåbär
citronmeliss

1. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt vattnet.

2. Vispa ägg och socker pö­sigt. Blanda vetemjöl och bak­pulver i en skål. Tillsätt mjöl­ blandningen och citronskalet  till äggsmeten, liksom det smälta smöret och vattnet.

3. Häll lite av ­smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 1/2 li­ter, gärna en hålform.

4. Strö över hälften av blå­bären, häll på resten av socker­kakssmeten. Toppa Med de resterande blåbären.

5. Grädda sockerkakan på ett galler långt ner i ugnen i 175° ca 50 min. Känn efter med en provsticka så att ka­kan är färdig. Låt kakan vila något.

6. Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper, låt den svalna helt. Blanda flor­socker och pressad citron i ett glas till lagom konsistens. Ringla glasyren över blåbärs­kakan, strö på lite blåbär och ev citronmeliss.

AV KRISTINA ERIKSSON
FOTO: MARTIN SKREDSVIK

Lättbakad blåbärspaj med vit choklad. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…