Annons

Annons

Annons

Bli lycklig utan pengar – del 1!

Vi är lyckliga när vi har vänner omkring oss

Vi är lyckliga när vi har vänner omkring oss – och det behöver inte kosta.

Tid är allt en människa har. Och den tiden kan investeras på olika sätt – i relationer, i fritid, i jobb. Men om lycka är det man är ute efter, kanske de första alternativen är att föredra. Det kan i alla fall sägas vara slutsatsen av en artikel i Time, som listar elva forskningsbaserade vägar att bli lyckligare.

Lite uppseendeväckande är dock att i princip ingen av vägarna mot lycka har att göra med att tjäna mer pengar. I själva verket har ett extra tillskott i kassan knappt någon effekt på hur tillfreds man är med sitt liv, konstaterar en forskningsrapport.

Relationer är lika med pengar
Detta till trots, har en studie gjort sitt bästa för att kvantifiera hur mycket en persons sociala relationer är värda i rena ”pengar”. Och slutsatsen är förvånansvärt exakt:

Ett rikt socialt liv är värt mer än 600 000 kr om året. Ett lyckligt äktenskap bidrar i samma storleksordning. En god hälsa är värd det fyrdubbla.

55 miljoner kr lycka
På minussidan hamnar separation, arbetslöshet, dödsfall i familjen – alla kostar de mellan 600 000 kr och 2 miljoner kr. Totalt kan du räkna med 35-55 miljoner kr i lycka under ett år.*

Men att satsa på sitt sociala liv är bara en av många vägar att bli lyckligare. Här får du några knep som kan göra dig till en lyckligare människa. På söndag presenterar vi sex till!

 1. Fysisk träning
  Forskning visar att det bara behövs några minuter om dagen för att öka känsla av lycka. När du tränar släpps endorfinerna i hjärnan loss. Endorfiner motverkar stress, fungerar smärtstillande och gör dig euforisk. Bäst verkan gör det med daglig träning. Alltså inte så länge (20 minuter räcker!) men varje dag.
 2. Sömn
  För lite sömn påverkar hjärnan! För lite sömn gör en människa negativ och dyster, visar forskning. Har du missat nattsömnen kan du med fördel ta igen det på dagen. En liten tupplur ger motståndskraft mot negativa känslor, rädsla och ilska. Och gör dig samtidigt mer mottaglig för positiva känslor.
 3. Träffa familj och vänner mer
  – Vi är lyckliga när vi har familj, vi är lyckliga när vi har vänner och nästan allt annat som vi tror gör oss lyckliga är i själva verket bara ett sätt att få mer familj och vänner, så uttrycker sig Harvards lyckoforskare Daniel Gilbert. Han får medhåll av andra forskare som bland annat säger att bra relationer med syskon eller andra människor är det som spelar roll för ens lycka.
 4. Frisk luft!
  20 minuter i friska luften! Det räcker för att ge effekt på känslan av lycka. Den optimala temperaturen för lyckobringande utomhusvistelse är 13,9 grader. Sedan spelar det inte så stor roll om du är i skogen, i en park eller på vid havet. Temperaturen och daglig utevistelse i 20 minuter är bra för både din lycka och hälsa!
 5. Hjälp andra!
  Om du hjälper någon annan så blir du lyckligare själv! Det är en gammal sanning som nu bevisats av forskning. Samma sak gäller för att ge. Den som ger åt någon annan blir lyckligare än den som ger till sig själv. En liten present är således aldrig fel, men du kan även ge av din tid för att hjälpa andra. Så där två timmar per vecka (100 timmar om året) är lagom.

* Siffrorna kommer från studien ”Putting a Price Tag on Friends, Relatives, and Neighbours: Using Surveys of Life Satisfaction to Value Social Relationships” av Nattavudh Powdthavee.

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas