Annons
Annons

Annons

Bröllopstårtan från Hela Sverige bakar

Linus Larsson tog hem finalen i Hela Sverige bakar. Här bjuder han själv på receptet till bröllopstårtan. Juryn tyckte att det var rena smaker och att den såg stilren ut.

Bröllopstårta var ett av bakverken när Linus Larsson vann tävlingen Hela SVerige bakar.

Modern bröllopstårta signerad vinnaren av Hela Sverige bakar.

Bröllopstårta

24 bitar
Ugn: 175°
Tid: 4–5 timmar

TÅRTBOTTEN
9 ägg
4 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
2 ¼ dl potatismjöl
4 tsk bakpulver
1 ½ citron, skalet

SMULTRONMOUSSE
3 ½ gelatinblad
6 dl smultron
4 äggulor
½ dl strösocker
1 vaniljstång, fröna
3 ½ dl vispgrädde

VIT CHOKLADMOUSSE
3 gelatinblad
300 g vit choklad
150 g färskost (cream cheese)
1 ½ msk strösocker
2 äggulor
4 ½ dl vispgrädde

CREAM CHEESE-FROSTING
3 dl vispgrädde
1 tsk bakpulver
2 ½ dl florsocker
½ citron, saften
300 g färskost (cream cheese)

SMULTRONKOMPOTT
3 dl smultron
2 msk citronsaft
½ dl strösocker
1 vaniljstång, stången

TÅRTBOTTEN
1. Vispa ägg och socker vitt och luftigt i en bunke.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig. Sikta ner dem i äggblandningen.
3. Riv ner citronskal och vänd ihop till en slät smet.
4. Häll smeten i en smord och bröad kvadratisk form, 25 x 25 cm, och grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter  Kontrollera med en provsticka, om stickan är torr är bottnen klar.

SMULTRONMOUSSE
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Mixa smultronen till en slät puré med stavmixer.
3. Vispa äggula och socker vitt och luftigt i en bunke.
4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, spara stången och använd den till smultronkompotten. Mjukvispa grädden  tillsammans med fröna.
5. Smält gelatinbladen med lite av grädden och rör ner i äggsmeten.
6. Blanda ihop äggsmeten med smultronpurén. Vänd ner smultronblandningen i den vispade grädden med en slickepott.

VIT CHOKLADMOUSSE
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Smält den vita chokladen tillsammans med färskosten i en stor bunke över ett vattenbad under omrörning tills blandningen är helt slät.
3. Smält gelatinbladen i blandningen över vattenbadet. Rör till en len, blank smet. Låt svalna en stund.
4. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke och vänd sedan ner chokladblandingen.
5. Vispa grädden, inte allt för hårt, och vänd ner i chokladblandningen med slickepott.

CREAM CHEESE-FROSTING
1. Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret.
2. Rör försiktigt ihop florsocker, citronsaft och färskost till en slät smet, men rör så lite som möjligt – annars blir den för lös. Vispa ihop med grädden på låg hastighet tills allt är precis ihopblandat. Låt stå i kylskåp om den blir för lös, då blir den lite fastare.

SMULTRONKOMPOTT
Mosa smultronen med citron och socker i en kastrull och lägg i vaniljstången. Koka i 5 minuter, ta ur vaniljstången
och låt kompotten svalna.

MONTERING
1. Dela bottnen i tre lika tjocka lager och lägg det första av dem i formen som de gräddades i. Häll smultronkompotten ovanpå, och sedan smultronmoussen ovanpå kompotten.
2. Lägg på den andra tårtbottnen och bred ut den vita chokladmoussen ovanpå.
3. Lägg på den sista tårtbottnen och tryck till lite lätt. Var noga med att tårtan står rakt och att det övre lagret ligger rakt. Låt gärna  tårtan stå i kylskåp i formen över natten eller i minst 4 timmar.
4. Täck hela tårtan med cream cheesefrostingen, använd gärna en spatel för att få den så slät som möjligt. Dekorera den med gelépärlor och moussekupoler.

GELÉPÄRLOR
¾ gelatinblad
3 msk smultronpuré
1 msk vatten
2 tsk strösocker
röd hushållsfärg
5 dl neutral olja som stått i frysen
i 4 timmar
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 minuter. Blanda övriga ingredienser utom oljan i en kastrull och värm på medelvärme. Smält gelatinbladet i blandningen. Låt svalna, men inte stelna – den ska fortfarande vara rinnig.
2. Använd pipett, sugrör eller sked och droppa försiktigt smultronblandningen i den kalla oljan så att det bildas små kulor. Ställ i  kylskåp, gärna över natten, innan du silar av oljan.

MOUSSEKUPOLER
Fyll silikonformar med lite av mousserna och cream cheese-frostingen och frys över natten. Då blir de släta och fina när du vänder ut dem.

Receptet är hämtat ur Linus Larssons nya bok ”Baka med Linus” (Bonnier Fakta)

Läs mer om Linus Larsson, Årets hemmabagare, 2015. Klickar HÄR

Läs också: Här är alla deltagare i Hela Sverige bakar 2016

LÄS OCKSÅ

(21)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…