Annons

Annons

Annons

Choklad och rött vin bekämpar diabetes

Rätt mat och dryck kan leda till ett kraftfullt försvar mot diabetes och hjärtinfarkt! Måttfulla finsmakare med en förkärlek för kvalitetschoklad och rödvin åtnjuter mycket gott skydd mot typ 2 -diabetes. Det visar en ny studie som brittiska forskare gjort.

Mörk choklad och rött vin innehåller flavonoider som

Mörk choklad och rött vin innehåller flavonoider som reglerar kroppens sockerhalt och kan därmed skydda mot bland annat typ 2-diabetes.

Under många år var choklad och diabetes oförenliga. Men brittiska forskare har i en ny studie slagit fast hur kraftfull viss mat och dryck är som vapen i kampen mot diabetes. Mörk choklad, bär och rött vin innehåller flavonoider, och det är där hemligheten finns.

Höga nivåer av detta ämne hjälper nämligen till att reglera kroppens sockerhalt och ger därigenom effektivt skydd mot bland annat typ 2 -diabetes, enligt forskarna.

– Med endast små förändringar i den normala kosten kan få en betydande inverkan när det gäller förebyggande åtgärder, säger Aedin Cassidy, professor vid University of East Anglia i Norwich, till Sky News .

– Vi visar att en daglig portion av bär kan hjälpa till att kontrollera blodsockret och även förhindra hjärtattacker, tillägger professorn som leder forskningsprojektet.

Insulinnivå regleras
I studien ingick 2.000 kvinnor, som bland annat testades med blodprov och ombads att föra dagbok över sina matintag i olika dieter .

Resultaten bekräftar att flavonoider hjälper till att reglera insulin, det hormon som reglerar kroppens glukosnivå.

Den brittiska studien visar också att te, diverse örter, selleri, äpplen och apelsiner är effektiva diabetes-vapen eftersom de innehåller massor med flavonoider.

Flavonoiderna verkar också kunna förhindra kroniska inflammationer, som ju är kroppens naturliga svar på irritation.

Skadlig inflammationer
Kroniska inflammationer kan vara en direkt orsak till insulinresistens, ett förstadium till typ 2-diabetes, och kan även stimulera tillväxten av cancerceller. Samtidigt kan vanliga inflammationer leda till åderförkalkning, vålla skador på hjärnceller och leda till demens. Innan du kastar dig över choklad och rött vin, är det dock värt att notera, att man ska konsumerar måttliga mängder av de bra sakerna. Det är alltid en balansgång mellan godsaker som choklad, rött vin och kaffe. Överkonsumtion förtar fördelarna, menar forskarna.

Fokus på bär
De bästa flavonoider av alla är de så kallade antocyaniner som ger olika bär, vindruvor och grönsaker deras särskiljande röda och mörkblå färger.

Flavonoiderna fungerar som antioxidanter och bidrar till det höga näringsvärdet i bär och frukter och är viktiga i människans ämnesomsättning .

Flavoner, en annan typ av flavonoider, omtalas också av forskarna som ett växtfärgämne med välgörande egenskaper.

LÄS OCKSÅ

(3)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas