Annons
Annons

Annons

Saftig chokladkaka med päron och hasselnötter

Hasselnötter, päron och choklad är ingredienser som lyfter varandra och är ljuvliga tillsammans. Vill du bara använda en sorts choklad funkar det utmärkt.

Lättbakat med  konserverade päron.

Lättbakat med konserverade päron.

Chokladkaka med päron och hasslnötter

10 bitar
Tid: 1 tim 10 min

100 g rostade hasselnötter
50 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
150 g margarin eller smör
2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
1 liten burk päron (5 päronhalvor), ca 250 g, avrunna

Topping:
75 g mörk choklad
75 g mjölkchoklad
75 g rostade hasselnötter

1. Hacka hasselnötter och choklad grovt (ej toppingens choklad och nötter). Vispa margarin eller smör och socker mjukt med elvisp.
2. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa lite till. Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver i en separat skål. Rör ner mjölblandningen i fettet. Tillsätt nötter och choklad, rör lite till.
3. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diam. Grädda en bit ner i ugnen i 175° i ca 45 min.
4. Låt kakan svalna. Dela den med en tandad kniv till två bottnar. Låt päronen rinna av ordentligt. Mixa päronen med en stavmixer, bred detta ovanpå den nedre bottnen.
5. Lägg på överdelen som ett lock. Smält toppingens choklad över ett vattenbad, bred det ovanpå kakan. Hacka hasselnötterna grovt, strö dem ovanpå. Låt chokladen stelna något, dela kakan i bitar.

Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman

Prova också: Kladdkaka med nöttäcke och päron

LÄS OCKSÅ

(4)
(1)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…