Annons
Annons

Annons

Smarrigaste chokladtårtan med kolasås

Lättbakat och galet gott! Makalös botten med kakao och nötter, fyllning med chokladgrädde och körsbär. Toppingen med kolasås och naturgodis gör den här tårtan till något alldeles extra.

Enkel att baka - ljuvlig att äta!

Enkel att baka – ljuvlig att äta!

Chokladtårta med kolasås

8–10 bitar
Tid: ca 1 timme

Blir kolasåsen för tunn, sjud den längre.
Blir den för tjock, hetta upp och späd med ovispad grädde.

Botten:
100 g smör
2 dl socker
50 g nötmassa
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 dl mjölk

Fyllning:
ca 200 g frysta körsbär + ev lite socker
3 dl vispgrädde
1–2 tsk kakao
1–2 tsk vaniljsocker

Kolasås:
100 g smör
1 dl socker
1/2 dl vispgrädde 
1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao

Garnering:
naturgodis som dragerade nötter, mandel, bananer mm

1. Rör smör och socker poröst, tillsätt nötmassa, äggen ett i taget under omrörning. Blanda resterande torra ingredienser och sikta ner i blandningen tillsammans med mjölken. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20–22 cm i diam.
2. Grädda kakan i 175° i ca 30 min. Prova med sticka att den är klar. Ta ut kakan, låt stå i några min innan den stjälps upp.
3. Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull, koka upp under omrörning och sjud på svag värme tills den tjocknar. Rör om då och då. Låt svalna. Sockra ev körsbären och låt dem ligga och safta till sig en stund.
4. Vispa grädden och rör ner kakao och vaniljsocker. Dela kakan, fördela över bär och chokladgrädde. Lägg på toppen och häll kolasåsen över. Garnera med naturgodis.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Prova också: Chokladtårta med kolakräm och jordnötter

LÄS OCKSÅ

(64)
(5)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…