Annons
Annons


Gofika – citronkaka med krämig topping

Toppa citronsockerkakan med färskost och lemon curd. Ett perfekt sätt att förstärka smakerna och ge den mjuka kakan en fräschare ton. Om du vill frysa kakan: Bred på toppingen när den har tinat.

Sätt frisk smak på baket!

Sätt frisk smak på baket!

Citronkaka med krämig topping

12 bitar
Tid: 1 tim + tid att svalna

100 g margarin eller smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal från 1 citron
1 dl lemon curd

Annons

Topping:
200 g philadelphia cream cheese
1/2 dl lemon curd

Garnering:
citronmeliss

1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det svalna något.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Rör ner det smälta fettet, mjölblandningen och citronskalet i äggsmeten.
3. Bred ut smeten i en smord och bröad sockerkaksform, 1 1/2 liter. Lägg små klickar av lemon curd ovanpå.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 40 min. Prova med sticka! Låt kakan vila i sin form i några min. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper och låt svalna.
5. Blanda philadelphiaost och lemon curd i en bunke. Bred toppingen på kakan. Garnera med citronmeliss.
Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman

Prova också: Luftig sockerkaka med vit choklad

LÄS OCKSÅ

(8)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…