Annons
Annons


Citronpaj med maräng

Paj med citron och maräng har det lilla extra. Passar lika bra vid alla tillfällen. Stilren och mycket smakfull! Servera med en klick grädde.

Fräscht och alltid lika populärt.

Fräscht och alltid lika populärt.

Citronmarängpaj

ca 8 bitar
Tid: ca 1 tim

Botten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk florsocker
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
1 dl majsstärkelse
rivet skal och saft från 1 1/2 citron
4 äggulor (spara vitorna till marängen)
1 dl vispgrädde

Annons

Maräng:
4 äggvitor
1 1/2 dl socker
mandelspån

1. Blanda pajdegen i en matberedare eller för hand. Kavla ut degen anpassat till en form med löstagbar botten (ca 23 cm i diam) och lägg i. Nagga och ställ in i kyl i minst 30 min.

2. Blanda vatten, socker, majsstärkelse samt skal och saft från citronerna. Sjud upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och rör ner äggulorna en åt gången. Rör ner vispgrädden. Bred ut citronkrämen i pajskalet och grädda i 150° ca 22 min eller tills krämen precis stannat.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under ständig vispning till en riktigt fast massa. Spritsa eller bred ut marängen på pajen, strö över mandelspån, grädda i 175° ca 8 min och stäng sedan ugnen och låt den stå kvar på eftervärmen. Pudra ev med lite florsocker före servering. Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde.

AV MARIANNE LILJENBERG
FOTO: OLOF ABRAHAMSSON

 

LÄS OCKSÅ

(219)
(12)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…