Annons
Annons


Godaste pajen med citron och lime!

Frisk, krämig och alldeles underbart med både citron och lime! Servera pajen som dessert eller njut den till fikat!

Fräscht och ljuvligt gott!

Fräscht och ljuvligt gott!

Citruspaj

Tid: ca 1 tim
6–8 port

Botten:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk florsocker
ca 1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
1 dl majsstärkelse
rivet skal och saft från 1 citron
rivet skal och saft från 1 lime
4 äggulor
2 dl vispgrädde

Annons

Garnering:
hallon + vispad grädde
ev skivad citron

1. Blanda snabbt samman pajdegen i en matberedare eller för hand. Kavla ut degen anpassad till en form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter, och lägg i. Nagga och låt stå i kyl minst 30 min. Förgrädda skalet i 225° ca 10 min. Sänk värmen till 175°.

2. Blanda vatten, socker, majsstärkelse samt skal och saft från citrusfrukterna. Sjud upp under omrörning tills fyllningen tjocknar. Dra kastrullen åt sidan och rör ner äggulorna, en åt gången. Rör ner vispgrädden. Bred ut citruskrämen i pajskalet och grädda i 175°, 25–30 min eller tills citronkrämen precis stelnat. Om den inte gör det: Ställ pajen svalt efter gräddningen, då stelnar den.

3. Servera den ljummen eller kall, toppa med nätt och jämnt tinade eller färska hallon. Servera en klick vispad grädde till. Garnera ev med citronskiva.

AV MARIANNE LILJENBERG
FOTO: ERIK KARLSSON

LÄS OCKSÅ

(47)
(7)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…