Annons
Annons


Ljuvlig crema catalana med apelsin – glutenfritt

Det här är ljuvligt gott med smak av både vanilj och apelsin. En spansk variant av fransmännens crème brûlée.

Oemotståndligt gott!

Oemotståndligt gott!

Crema catalana med apelsin

6 port
Tid: 1 tim och 20 min + tid i kyl

3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
finrivet skal från 1 apelsin
5 äggulor
1 dl strösocker

Garnering:
2 msk strösocker
1 1/2 dl björnbär

Annons

1. Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Skåra vaniljstången och skrapa ur innehållet. Lägg vaniljstången, vaniljfröna och apelsinskal i kastrullen. Koka i 1 min. Låt blandningen svalna i 10 min. Kasta vaniljstången.

2. Vispa äggulor och strösocker pösigt med elvisp. Blanda i den avsvalnade gräddblandningen och fördela den i 6 smorda ugnsfasta portionsformar, ca 12 cm i diam.

3. Grädda i mitten av ugnen i 100 i ca 1 tim. Äggstanningen ska ha stelnat.

4. Låt crema catalana bli riktigt kall i kylskåpet. Strö på socker och bränn av med en gasolbrännare så att sockret får färg. Det går också att bränna sockret högt upp i ugnen i 250° några min. Nackdelen med det är att hela desserten blir uppvärmd. Garnera med några björnbär.

Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman

Fixa fräsch dessert med passionsfrukt. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…