Annons
Annons


Danska fikafavoriter – chokladfyllda vetebullar

Hackad choklad är en härlig gömma i vetebullen. Ställ den med skarven nedåt och dekorera med mer choklad på toppen. Dejligt och lättbakat!

Bullarna med härlig chokladsmak finns ofta i danska konditorier.

Bullarna med härlig chokladsmak finns ofta i danska konditorier.

Chokladfyllda vetebullar

Antal: 12
Tid: ca 35 min + 1,5 tim jästid

2 dl mjölk
25 g smör
50 g jäst
2 msk socker
1/2 tsk salt
1 stort ägg
ca 6 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g mörk choklad, 70 %

Pensling och dekoration:
1 ägg
100 g choklad

Annons

1. Värm mjölk och smör fingervarmt, 37°. Smöret behöver inte smälta, bara bli mjukt.

2. Lös jästen i vätskan och rör i resten av ingredienserna. Arbeta samma till en smidig deg. Jäs under plastfolie, ca 1 tim.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, 30×40 cm. Skär degen i tolv rutor.

4. Hacka chokladen fint och fördela på rutorna. Vik upp rutornas hörn mot mitten och forma en bulle. Sätt bullarna, gärna i muffinsformar med skarven neråt, på en bakpappersklädd plåt. Jäs under duk ca 30 min.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 200°, ca 12 min. Låt svalna under duk på galler.

6. Smält chokladen över vattenbad och dekorera de färdiggräddade bullarna, eller riv chokladen över när de precis tagits ut ur ugnen.

Av Aase Dotterud
Foto: Synnöve Dreyer

Prova också: Vaniljfyllda bullar – baka i långpanna

LÄS OCKSÅ

(82)
(4)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…