Annons

Annons

Annons

Det ångrar vi på dödsbädden!

Vad skulle du ångrat att du inte gjort om idag var din sista dag?

Vad skulle du ångrat att du inte gjort om idag var din sista dag?

Bland de saker folk ångrar mest på sin dödsbädd finns varken sex eller bungy-jump. Istället toppar en önskan om mod, mod att leva efter sina egna önskningar istället för andras förväntningar!

Den engelska tidningen The Guardian hade för en tid sedan en artikel om människors sista önskningar. Artikeln bygger på en australiensisk sjuksköterskas, Bronnie Ware, anteckningar.

Anteckningar vid dödsbädden
Bronnie Ware arbetade i många år inom palliativ vård, dvs vård av patienter de sista 12 veckorna av deras liv. Hon antecknade patienternas uppenbarelser i en blogg som heter ”Inspiration och Chai”, den fick så mycket uppmärksamhet att hon samlade kommentarerna i boken ”The Top Five regrets of the Dying”.

Klarsynthet
Ware skriver om den fenomenala klarsynthet som människor får i slutet av sitt liv, och hur vi kan lära av deras visdom.

– När frågan ”om de beklagade något eller om där var något de skulle gjort annorlunda i sitt liv ” ställdes, dök samma teman upp om och om igen, säger Bronnie Ware.

Här är de fem mest ångrade sakerna från döende hämtade ur Bronnie Wares anteckningar:

  1.  Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv sant mot mig själv, inte efter vad andra förväntade av mig. (De flesta upptäckte vid sin dödsbädd hur många saker de missat att göra medan de var friska)
  2. Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt. (Vanligast bland männen, som oftast hade familjens ekonomiska ansvar)
  3. Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslor. (Genom att undertrycka sina känslor utvecklade de inte sin hela potential, utan slutade ofta sina liv bittra och sjuka)
  4. Jag önskar jag hade hållit kontakten med mina vänner.
  5. Jag önskar att jag hade tillåtit mig själv att vara lyckligare. (Allt för många insåg för sent att lycka är ett val. I stället för att bryta upp hade de fastnat i gamla destruktiva mönster)

Vad är din största sorg hittills, och vad kommer du att göra för att uppnå eller ändra innan du dör? Skriv gärna i vårt kommentarsfält!

 

LÄS OCKSÅ

(113)
(0)


  • Ny

    Jag kommer inte att backa för arbetskamrat som utövar maktmissbruk. Jag kommer ångra om jag viker för det


Annons


Annons
Senaste från allas