Annons
Annons

Annons

Edward Blom reder ut: Smakar maten bättre om man smaskar?

Är det sant att maten smakar bättre om man smaskar? Gastronomen Edward Blom reder ut frågan här!

smakar-maten-battre-om-man-smaskar-edward-blom

Att sitta nära någon som smaskar är för många psykologisk tortyr. Ofta säger vi ingenting om det, och om vi gör det händer det faktiskt att människan i fråga säger att hen smaskar medvetet.

”Det smakar bättre då”, säger de.

Smaskande är tveklöst något som skapar irritation och bråk överallt och även om det finns lite vi kan göra åt det bestämde vi oss åtminstone för att ta reda på svaret till frågan: smakar mat bättre av att smaska?

Tidningen Café frågade gastronomen Edward Blom:

– Man upplever smakerna bättre om man låter mat och dryck rulla runt i munnen, pressar maten mellan tungan och gommens översida samtidigt som man blåser ut genom näsan. Smackande är ett sätt att uppnå detta, men det går att få samma effekt även med stängd mun så smackandet inte hörs – i alla fall inte mer än en aning.

Så man måste alltså inte smaska?

– Nej.

Har du något annat trick för att få maten att smaka bättre?

– Som barn nynnade jag alltid medan jag åt för att det blev godare så. Var naturligtvis enormt enerverande för omgivningen, men genom nynnandet fördes naturligtvis doftämnena upp i nästan på samma sätt som man blåser ut luft när man gurglar runt ett vin vid vinprovning, så det hade faktiskt en funktion.

Smakerna framhävs alltså av smaskandet, men det gör de även om du håller munnen stängd. Värt att tänka på!

Av Joel Linde/Café

Läs också: Känner du till chokladtricket som lindrar stress?

Kvinna äter choklad.

Låt chokladen lindra din stress.

LÄS OCKSÅ

(16)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…