Annons

Annons

Annons

En läsare berättar: Min exman har kidnappat vår son

Anette lämnade sin son på skolgården för drygt fyra månader sedan. Efter det har hon inte sett honom. Sonens pappa håller pojken gömd - och vägrar lämna tillbaka honom.

Pojke gungar med skuggan av sin pappa i bakgrunden.

9-årige Melvin bortfördes från skolgården av sin pappa.

splash_hamtat_fran_tidningenAnette lämnade sin son på skolgården en morgon innan hon körde vidare till jobbet. Efter den dagen fick hon inte tillbaka honom. Sonens pappa håller pojken isolerad från omvärlden, och i över fyra månader har Anette förgäves försökt komma i kontakt med honom.

– Min exman har kidnappat Melvin och vägrar lämna tillbaka honom till mig, säger Anette, 37, när hon med förtvivlad röst beskriver kampen för att få träffa sitt barn.

Anette och hennes exman Magnus har varit skilda i fyra år. Sonen Melvin har bott växelvis varannan vecka hos föräldrarna. Hos Anette har även Melvins storasyster Nadja bott.

– Nadja sa vid skilsmässan att hon ville bo hos mig och inte hos sin pappa. Magnus godtog hennes önskan och Nadja har träffat sin pappa på helgerna, berättar Anette.

Melvin är i dag 9 år och Nadja är 15. Konflikterna mellan föräldrarna har varit många och stundtals dramatiska. Anette beskriver hur Magnus vid upprepade tillfällen har hotat med att ta barnen ifrån henne.

– Han gör allt för att skada mig och det effektivaste sättet för honom är att använda barnen. Han vet att barnen betyder allt för mig. Får jag inte träffa dem är jag förlorad, säger Anette.

Anette berättar om den sista veckan hon hade Melvin hos sig. Hon redogör för utflykten de gjorde, hur de packade picknickkorgen och cyklade ut i det gröna.

Hon minns även att Melvin var rädd natten innan han skulle till sin pappa och att han bad om att få sova bredvid sin mamma.

– Melvin brukar aldrig sova inne hos mig men eftersom han var så orolig fick han naturligtvis göra det, säger Anette.

Kanske kände pojken på sig att något var i görningen? Kanske förstod han före alla andra att det var sista gången på länge som han såg sin mamma? Detta är frågor som bara Melvin har svar på, men som Anette inte har någon möjlighet att ställa till sin son.

Kan du berätta hur din och din exmans relation har sett ut efter skilsmässan?

– Jag lämnade Magnus för fyra år sedan efter ett kämpigt äktenskap. ”Flyttar du tar jag barnen ifrån dig”, hotade han. Men jag orkade inte stanna längre.

– När jag flyttade behöll han barnen och vägrade låta mig träffa dem. Han tog vår dotters mobil så att hon inte kunde ringa till mig.

– Det var första gången jag var i kontakt socialtjänsten. De hjälpte mig så att Magnus och jag kom överens om att ha Melvin varannan vecka. Nadja ville dock bo hos mig på heltid och det fick hon också göra.

Vad var det i ert äktenskap som hade varit så kämpigt?

– Magnus var på ytan en mycket trevlig man. Han kunde förtrolla vem som helst med sin behagliga röst och sina tindrande ögon. Men lärde man känna honom visade sig helt andra sidor.

– Han ville äga mig och ha kontroll över allt jag gjorde. Under hela vårt äktenskap förbjöd han mig exempelvis att umgås med mina väninnor. De var ”luder”, enligt Magnus. Jag visste att jag var värd ett bättre liv, men valde att stanna för att få behålla mina barn.

Hur fungerade ert samarbete kring barnen efter att ni separerat?

– Magnus ville inte prata med mig alls, utan tyckte att vi skulle ha kontakt via sms vid överlämningarna. Så vi kom överens om tider och sedan fick barnen hoppa in i och ut ur bilar.

– Var tredje månad anmälde Magnus mig till socialtjänsten. Jag var ”psykiskt sjuk” och hade en ”personlighetsstörning”, hävdade han. Han kallade mig bland annat för ”hora” och ”prostituerad”. Ändå var det han och inte jag som på kort tid gifte om sig och fick två nya barn.

– Jag fick anmälningar mot mig som handlade om misshandel, vanvård och kränkningar. Magnus påstod att jag inte gav våra barn någon mat och att jag kastade möbler och tv-apparater genom fönstren.

– Han hade till och med så sjuka idéer att han anmälde mig för att han trodde att jag skulle tända eld på hans hus. Jag var alltså dessutom något slags pyroman, menade han.

Hur förhöll sig socialtjänsten till dessa anmälningar?

– De tittade på anmälningarna – det måste de göra – men gick inte vidare med dem. Däremot påbörjade de en vårdnads- och umgängesutredning.

– Eftersom Magnus och jag hade så uppenbara svårigheter med att samarbeta föreslog socialsekreterarna att vi skulle dela på barnen så att Nadja bodde hos mig, vilket hon ju redan gjorde, och Melvin bodde hos Magnus. Magnus skulle dessutom få hela vårdanden om Melvin så att vi slapp onödiga konflikter. Själv skulle jag få umgängesrätt.

– Att Magnus hade en ny fru och två nya barn tyckte socialsekreterarna var positivt. Då kunde Magnus erbjuda en kärnfamilj till Melvin, vilket jag inte kunde. Jag diskriminerades för att jag var ensamstående mamma.

Så Melvin flyttade till sin pappa på heltid?

– Nej, det var bara ett förslag från socialsekreterarna. Efter att förslaget lagts fram skulle tingsrätten slå fast ett domslut. I väntan på den förhandlingen turades Magnus och jag om att ha Melvin varannan vecka som tidigare.

– Det var vid det senaste av dessa tillfällen som jag inte fick Melvin tillbaka. Jag hade skjutsat honom till skolan och hans pappa skulle hämta honom. En vecka senare skrev jag ett sms till Magnus och undrade hur dags han tänkte lämna Melvin till mig. ”Tyvärr kommer jag inte att lämna Melvin eftersom du har misshandlat honom”, skrev han till svar.

Kommer du ihåg vad du kände då?

– Jag kunde inte andas! Jag ringde direkt till socialkontoret och berättade om sms:et. ”Ja, men har du misshandlat pojken kan du ju inte ha honom”, sa socialsekreteraren. Magnus hade redan manipulerat dem. Det vet jag i dag eftersom där ligger ännu en anmälan om misshandel mot mig.

– Magnus ger sig aldrig. Han vill ha bort mig ur Melvins liv. Jag vet att han har planerat detta i minsta detalj. Han är väldigt beräknande. Jag börjar tro att han är en psykopat, fast ingen ser det. Jag orkar snart inte hantera detta känslomässigt längre.

Vad är det Magnus hävdar att du har gjort dig skyldig till den här gången?

– Han påstår att jag har misshandlat Melvin den dagen vi cyklade ut i det gröna och hade picknick.

– Jag skulle aldrig få för mig att slå mitt barn, det vet både han och jag. Nu vägrar han lämna tillbaka Melvin och har fria händer att manipulera pojken, vilket han redan har gjort. På socialkontoret fick jag höra att Melvin bekräftat att jag slagit honom. Men det är hans pappas ord. Melvin vågar inget annat än att lyda sin pappa.

Vad gör socialtjänsten nu?

– De har lämnat över sitt vårdnadsförslag till tingsrätten och för en tid sedan hade vi en förberedande förhandling.

– Magnus yrkade på ensam vårdnad om Melvin, som socialen rekommenderade, och förslog att jag skulle få träffa vår son varannan söndag mellan klockan 11 och 15 med kontaktperson. Nadja fick jag behålla, hon har inte velat träffa sin pappa efter att han anklagat henne för att vara lika ”psykiskt sjuk” som sin mamma.

– Naturligtvis kunde jag inte godkänna Magnus förslag, och det kunde inte domaren heller. Beslutet som ska gälla fram till huvudförhandlingen blev i stället att Magnus och jag fick gemensam vårdnad om Melvin, men att Magnus skulle vara boendeförälder eftersom jag redan hade Nadja.

Men trots detta beslut har din exman vägrat dig umgänge med Melvin?

– Ja, jag får inte träffa min son och myndigheterna säger bara att jag ska avvakta till huvudförhandlingen. Socialsekreterarna tycks vara så måna om papporna nuförtiden att männen tydligen kan bete sig hur som helst. Numera verkar det vara helt okej att kidnappa ett barn om man är pappa.

– Häromdagen ringde Nadja till sin pappa och bad att få tala med Melvin. Det har ingen av oss fått göra tidigare, men den dagen fick hon ett kort samtal.

– Melvin var väldigt fåordig. Jag är övertygad om att Magnus stod bredvid och vaktade. ”Är det någon som förbjuder dig att träffa mamma?” frågade Nadja. ”Ja…”, svarade Melvin tyst. ”Är det någon som förbjuder dig att prata, Melvin?” fortsatte Nadja. ”Mmm…”, mumlade Melvin. Sedan fick han inte tala i telefon längre för Magnus.

Hur mår du av att ha det så här?

– Det är en fruktansvärd plåga med all denna oro, denna kamp och alla dessa advokatkostnader. Vad vill Magnus? Att jag ska bryta ihop eller hänga mig? När är han nöjd? När jag ligger i graven?

– Jag skriker efter hjälp, men ingen hör mig. Jag har panik! Att inte få träffa sitt barn är som att bli dömd till döden. Hur kan myndigheter göra så mot en mamma? Och hur kan de göra så mot ett barn?

Av Margaretha Malmgren

Här hittar du fler LÄSARBERÄTTELSER

 

MargaretaVill du dela med dig av en berättelse ur ditt eget liv? Ring kostnadsfritt till Margaretha Malmgren på tel: 0200-81 01 70 (torsdagar 18-21) eller mejla margaretha.malmgren@allas.aller.se. Du får givetvis vara anonym.

Artikeln kan komma att publiceras i andra tidskrifter inom Aller media i Norden. Bilden är alltid arrangerad.

LÄS OCKSÅ

(125)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas