Annons
Annons


Fågel, fisk och marängsviss för hela familjen

På fredag är det dags för matprogrammet som ger barnfamiljerna fullt med inspiration, tips och recept inför helgen. Mästerkocken Tom Sjöstedt (årets kock 2008) träffar barn som älskar att laga mat och delar med sig av sina bästa maträtter.

Mamma Saadia och Nor och Pappa Magnus och Ida ska få laga veckans helgmeny. Foto Marcus Hansen

Mamma Saadia och Nor och Pappa Magnus och Ida ska få laga veckans helgmeny. Foto Marcus Hansen

– Jag hoppas att det här nya programmet ska bli en inspirationskälla för alla barnfamiljer att laga mat ihop. Det är grymt skoj att intresset för matlagning redan finns i så ung ålder, säger Tom Sjöstedt.

Annons

Helgfavoriter
I varje avsnitt väljer två barn ut sina favorithelgrätter som de lagar tillsammans med Tom Sjöstedt och en vuxen hjälpreda. I första programmet träffar vi Ida och Noor som är experter på att laga vegetarisk mat. Andra teman under säsongen är bland annat grillat, pannkakor, husmanskost, pizza och italiensk mat. Alla recept kommer att läggas ut på programmets sajt på www.barnkanalen.se. Ni kan även se dem längre ner på den här sidan.

Fågel, fisk och marängsviss: Fredag 19 oktober, kl 18.45. Barnkanalen, SVT

Om Tom Sjöstedt

  • Ålder: 36 år.
  • Familj: Fru och två barn.
  • Bakgrund: Årets kock 2008, medlem i kocklandslaget sedan 2005.
  • Favoritmaträtt: Allt lagat med kärlek.
  • Tips till den stressade småbarnsfamiljen: Kör veckomatsedel. Det är A och O för att få ihop livet med vällagad mat på bordet. Det finns inga genvägar.

 

Recept avsnitt 1:

Idas saltapinnbollar och quorn i gräddsås med kantareller

Saltapinnbollar:

  • 10 potatisar
  • 2 ägg
  • Massa salta pinnar
  • Smör
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

1. Skala och riv potatisarna grovt

2. Pressa ut vatten ur den rivna potatisen i en sil eller med hushållspapper

3. Blanda potatisen med ägg och salt samt peppar

4. Värm potatisen i en stekpanna för att reducera stärkelse; ca fem minuter

5. Krossa saltapinnar i en mortel medans potatisen svalnar något

6. Forma potatisen till bollar och rulla i de krossade saltapinnarna

7. Stek potatisbollarna i mycket smör tills de är mörkt gyllenbruna

Quorn i gräddsås med kantareller:

  • Svamp (mängd efter smak och tycke)
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • Quornfilé
  • Grädde
  • Grönsaksfond

Gör så här:

1. Borsta och skär svampen i lämplig storlek

2. Stek svampen under lock mellan fem och tio minuter utan smör eller olja

3. När det mesta av svampens fukt kokat bort, stek svampen i smör och salta samt peppra

4. Stek quornfilén samtidigt med svampen så att den får färg

5. Häll på grädde samt grönsaksfond och koka upp.

6. Sänk värmen och låt puttra några minuter

 Idas egna kryddblandning

  • 1 msk salt
  • 1 msk peppar
  • 1 krm chilipeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver

Gör så här:

Blanda ingredienserna och häll ner i en kryddburk. God att ha till nästan allt.

Servera saltapinnbollarna med quornfilét och en grönsallad – bon appetit !

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…