Annons
Annons


Festlig grillad filé och fräsch potatispaj

Lyxig middag blir den dubbelmarinerade och smakrika ytterfilén som du serverar med fräsch färskpotatispaj. Supergott på grillen!

Dubbelmarinerad filé och färskpotatispaj.

Supergod söndagsmiddag med grillad ytterfilé och färskpotatispaj.

Dubbelmarinerad filé med färskpotatispaj

Tid: ca 1 tim
Ca 4 port

1 fläskytterfilé, ca 1,2 kg
1 knippe sparris
250 g sojabönor
1 knippe rädisor

Marinad 1:
1 msk soja
2 msk olja
1 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm grovmald peppar

Annons

Marinad 2:
1 ägg
1 tsk fransk ljus senap
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 krm salt
1 krm peppar

Örtsås:
3 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackade färska örter, t ex timjan

Picklad rödlök:
1 rödlök
1 msk ättiksprit,12 %
2 msk strösocker
3 msk vatten

1. Picklad rödlök: Skala och skiva löken tunt. Blanda ättiksprit, socker och vatten. Lägg rödlöken i lagen, låt den ligga i minst 30 min.
2. Blanda marinad 1, lägg den med filén i en plastpåse. Blanda såsen.
3. Grilla filén på svag till medelstark värme på grillen med lock ca 30 min. Stek till 70 graders innertemp.
4. Skiva upp filén och lägg den på ett fat. Marinad 2: Blanda ägg, senap, vitlök och vinäger. Kör några varv med stavmixern. Tillsätt oljan droppvis medan mixern går. Tillsätt salt och peppar. Ringla dressingen över filén.
5. Skär sparrisen i bitar, sjud dem några min. Blanda dem med sojabönorna. Garnera med lite av dem och rödlöken på köttet, servera resten separat till.
6. Servera fläskytterfilén med potatispajen, örtsåsen, sparris, rädisor, sojabönor och picklad rödlök.

Färskpotatispaj

Tid: 1 tim
Antal: 6 bitar

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
1 purjolök, gröna delen
150 g riven västerbottensost
400 g kokt färskpotatis
3 ägg
2 1/2 dl grädde
1 tsk salt
2 krm peppar

1. Blanda pajdegen i en matberedare, klä en pajform, ca 23 cm i diam, med degen. Ställ kallt 20 min. Förgrädda pajskalet i 225 i 10 min.
2. Skölj och strimla purjolöken. Ge den ett uppkok, skölj den sedan kall.
3. Lägg osten i botten av pajskalet. Skär potatisen i småbitar, blanda den med löken. Lägg det i pajskalet. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar, häll det i pajformen. Grädda ca 40 min.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

LÄS OCKSÅ

(53)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…