Annons

Annons

Annons

Färgglada broderier och finska ryor

Finsk rya

Finsk rya pryder väggen. Foto: Finska Handarbetets Vänner

Fyrverkeri

Fyrverkeri av Ingrid Dessau. Foto Thomas Harrysson

Två utställningar med fokus på färgsprakande broderier och finska ryor visas i Lilla och Stora Galleriet på Handarbetets Vänner på Djurgården i Stockholm. Broderierna är hämtade från boken ”Broderier från 50- och 60-talen” (Hemslöjdens förlag)

Under 1950- och 60-talen hade broderiet ett rejält uppsving. Många duktiga formgivare och textilkonstnärer samarbetade tätt med den svenska hemslöjdsrörelsen för att ta fram moderna broderimodeller för kuddar, dukar, tabletter, spegelramar och tehuvor.

I utställningen hittar du alla broderier från boken ”Broderier från 50- och 60-talen”, både original och nyproduktioner. Ta del av verk från bland andra Elsa Agélli, Ingrid Dessau och Birgitta Werner-Johansson. Utställningen är producerad av Östergötlands museum i samarbete med Hemslöjden i Östergötland.

 

armband

Armband med mönster skapat av Satu Carlsten. Foto: Thomas Harrysson

Inspirationskvällar

Under utställningsperioden arrangeras kostnadsfria inspirationskvällar (materialkostnad tillkommer) för dig som vill prova på att brodera dessa tidstypiska mönster.

  • Fredag 6 februari, klockan 16– 19 
Brodera fyrverkeriknappar från Ingrid Dessaus mönster.
  • Torsdag 19 februari, klockan 17– 20
 Brodera ett armband med ett mönster skapat av textilkonstnären Satu Carlsten.

Grannlandskapet – finska ryan

Den finska konstryan har en stark ställning i offentliga byggnader men också i hemmen.

Finska Handarbetets Vänner som startade 1879 i Helsingfors av Fanny Churberg har bidragit till ryans genomslag. Precis som svenska Handarbetets Vänner verkar föreningen än i dag för att främja textilt konsthantverk och textilkonst.

Finska HV arbetar aktivt med att både utveckla nya och nyproducera gamla ryor. I utställningen visar finska föreningen sitt textila arv genom 135 år med fokus på ryan.

 När: 6 februari – 14 mars 2015.

Var: Lilla och Stora Galleriet, Handarbetets Vänner, Djurgårdsslätten 82-84, Stockholm.

Broderier

Silverrosor, Elsa Agelii, 1962. Foto: Thomas Harrysson

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas