Annons
Annons


Fira med vår suveräna nyårsmeny!

Festa in det nya året med läcker trerätters! Vi frestar med lyxig räkbakelse, helstekt oxfilé med rödvinssås och len hallonmousse toppad med ett sprakande sockerfyrverkeri. Klockren succé!

nyarsmeny

Ett gott slut får du garanterat med den här läckra trerättersmiddagen!

 

Tjusig och god samtidigt som den är relativt enkel att fixa. Och en hel del går att förbereda. Prova vår trevliga nyårsmeny!

 

 

Räkbakelse

Krämigt med räkor.

 

Förrätt

Räkbakelse på salladsbädd

ca 4 port
Tid: ca 25 min

Annons

200 skalade räkor
2 kokta ägg
1/2 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
1 knippe hackad dill + till garnering
ca 1 tsk citronpeppar
salt och vitpeppar
smörgåsfett
4 skivor mörkt grovt bröd 
salladsblad
räkor till garnering

Gilla Allas.se på Facebook

1. Hacka räkorna och äggen. Blanda med majonnäs, crème fraiche och dill och smaka av med kryddor.
2. Bred smör på brödskivorna. Lägg t ex en rund pepparkaksform, gärna med lite höjd, på bröden, tryck till och fyll formen med röra. Lyft upp formen (ta ev hjälp av ett bestick och tryck samtidigt till röran). Lägg bakelsen på ett fat med sallad. Garnera med räkor och dill.

 

Oxfilé

Helstekt oxfilé med rotfrukter och sagolik rödvinssås.

 

Huvudrätt

Oxfilé med rödvinssås och potatis- och rotfruktsbotten

ca 4 port
Tid: ca 45 min

1 bit oxfilé, 600–700 g
smör till stekning
olja till pensling
salt och peppar
ca 800 g blandning av potatis, morötter, palsternacka
ca 100 g riven västerbottensost

Rödvinssås:
2 hackade schalottenlökar
3 dl stark buljong med kalvfond
3–4 dl rödvin
1 lagerblad
ev 1 msk rödvinsvinäger
arrowrot till redning
sallad

1. Låt oxfilén bli rumstempererad. Skala och skiva potatis och rotfrukter så tunt som det går. Varva dem med salt, peppar och riven ost i fyra låga högar på bakpappersklädd plåt. Toppa inte med ost utan spara det till senare. Pensla med olja. Förbaka dem i 225 grader i ca 20 min eller tills de börjat mjukna något.
2. Sås: Fräs löken mjuk, tillsätt buljong, vin och lagerblad, låt såsen puttra samman tills den reducerats till minst 1/3, gärna lite mer. Sila såsen och smaka av med kryddor, tillsätt ytterligare en skvätt vin, smaka av med salt, peppar och om mer syra önskas, tillsätt en aning rödvinsvinäger. Red av till önskad tjocklek.
3. Bind ett bomullssnöre om filén. Bryn den runt om i en panna, krydda med salt och peppar. Stek den i 150 grader till 58–60 graders innertemperatur. Rulla in filén i folie.
4. Toppa potatis- och rotfruktsbottnarna med riven ost och baka ytterligare i 225 grader tills de är mjuka. Servera dem på fat med skivad oxfilé, rödvinssås och en sallad.

 

Hallonmousse.

Len hallonmousse med sprakande sockerfyrverkeri.

 

Dessert

Hallonmousse med krispiga sockernystan

ca 4 port
Tid: mousse ca 30 min + tid för att stelna
Sockernystan ca 30 min

Börja med sockernystanen, ha en termometer i koket och gör moussen under tiden det kokar upp.

1 gelatinblad
ca 250 g hallon (frysta går utmärkt) + några färska till garnering
2 msk socker
1 äggvita
1/2 dl socker
2 dl vispgrädde

Spunnet socker:
250 g socker, knappt 3 dl
90 g vatten, knappt 1 dl
65 g glykossirap (finns på bakhyllan i välsorterade mataffärer)
citronmeliss

1. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 min. Sjud samman hallon och socker i ett par min. Sila från kärnorna, rör ner urkramat gelatinblad i den heta bärsåsen och rör tills det smält, låt svalna.
2. Vispa äggvitan till hårt skum, tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispning. Vispa grädden fluffig i en separat skål.
3. Rör ut hallonsaften i ca hälften av äggvitevispet. Vänd ner grädde och resterande äggvitevisp försiktigt och fördela i glas. Låt stelna i kyl i ett par timmar.
4. Spunnet socker: Häll ingredienserna i en kraftigare kastrull. Rör om tills det kokat upp och sjud det på svag värme till +152 grader. (OBS! Varmt, var försiktig!) Låt svalna så att lösningen tjocknar men inte stelnar.
5. Lägg en avlång bakform med botten upp på ett bakplåtspapper. Olja formen något. Håll två gafflar med lite mellanrum i ena handen och doppa dem i sockerlösningen. Sväng dem sedan fram och tillbaka och ringla sockerlösningen över bakformen. Låt svalna och forma till mindre nystan som läggs separerade i burkar med tättslutande lock. Kan förvaras i högst 2 dagar. Toppa glasen med sockernystanen, garnera med hallon och citronmeliss.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman, Anders Norrsell

 

Köp Leif Mannerströms gourmetstekpanna till förmånligt pris från oss!

stekpanna

LÄS OCKSÅ

(175)
(6)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…