Annons
Annons


Fläskfilégratäng med svamp och bacon

Favoriten fläskfilé i smakrik gratäng med ost och bacon. Spritsat mos runt om är pricken över i.

Fläskfilé i läckert sällskap.

 

Svamp- och bacongratinerad fläskfilé

4 port
Tid: 55 min

1 fläskfilé, ca 500 g
2 msk smör
salt, peppar

Stuvning:
250 g svamp
2 msk smör
4 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk soja
salt, peppar
140 g tärnat bacon
100 g ädelost
små tomater

Annons

Potatismos:
750 g potatis
1 msk smör
1 äggula
salt, peppar
1 krm paprikapulver

1.  Potatismos: Skala och dela potatisen i bitar. Lägg ner den i kokande vatten och koka den mjuk. Mosa potatisen, tillsätt smör och äggula. Salta och peppra.
2.  Putsa filén från fett och senor. Stek den hel till vacker brun färg i en stekpanna med smör, ca 20 min så att den blir nästan genomstekt. Salta och peppra.
3.  Skiva och stek svampen i smör. Pudra över mjölet och blanda. Häll i grädde, vatten, kalvfond och soja och sjud stuvningen i 5 min. Smaka av med salt och peppar. Stek baconet och smula ädelosten.
4.  Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem på ett ugnssäkert uppläggningsfat. Spritsa potatismoset runt kanten. Pudra paprikapulver över moset. Bred stuvning på filén (blir det över kan den serveras som extra sås till) och strö över bacon och ost. Garnera med tomater. Gratinera i 225° ca 10 min.
5.  Servera med broccoli.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

Köp fina ugnsformar till förmånligt pris från oss!

LÄS OCKSÅ

(377)
(15)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…