Annons
Annons


Frasig tomatpaj med ost

God att äta som den är eller ett perfekt tillbehör till parmaskinka eller till kräftorna. Här bjuder vi på en frasig tomatpaj toppad med krämig ost och solmogna tomater.

Mums med tomat.

Mums med tomat.

 

Tomatpaj med ricotta

4–6 port

Botten:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 äggula
1 msk vatten
2 krm salt

Fyllning:
1 dl riven parmesanost
200 g ricottaost
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk örtsalt eller salladskrydda
2 msk crème fraiche

Annons

Topping:
400 g tomater i olika färger och former

Pestodressing:
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka basilika, spara några blad till garnering
1/2 dl olja
1/2 msk ljus vinäger
1/2 dl vatten
1 dl riven parmesanost
2 krm salt
1 krm peppar

1. Mixa smör, mjöl, ägg, vatten och salt i en matberedare med kniv. Kavla ut den till en rund botten ca 25 cm i diam, direkt på ett bakplåtspapper. Gör en liten kant runt hela. Nagga den med gaffel så håller den sig platt vid gräddningen. Lägg den på en plåt eller bricka och ställ in i kylen 20 min. Annars krymper den ihop vid gräddningen.
2. Gör dressingen: Skala vitlöken och mixa den med basilika. Tillsätt olja, vinäger, vatten och parmesanosten, smaka av med salt och peppar.
3. Grädda pajen i 225 grader, ca 12 min. Låt flanet svalna. Blanda fyllningen. Skiva tomaterna.
4. Bred på fyllningen försiktigt så flanet inte går sönder. Fördela tomaterna ovanpå. Ringla över dressingen. Garnera med basilikablad.

Tips!
*Byt ut ricotta mot färskost. Häll i mjölk så blir den bredvänlig.
*Tomater skärs lättast med en sågtandad kniv.
*Lägg en fuktig disktrasa under bakplåtspapperet när du kavlar så ligger det still.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar
Fler goda recept:

Sommarpaj med kräftor

Kycklingpaj med bacon

LÄS OCKSÅ

(23)
(2)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…