Annons


Fredagsfavorit med räkor

Chili och lime ger lite sting och extra fräschör åt den här räksalladen med krispiga grönsaker och nudlar. Perfekt sommarmat!

Ljummen räksallad

Fräsch räksallad med  grönsaker och nudlar.

Ljummen räksallad med nudlar

4 port

150 g salladsärter
1 knippe salladslök
4 morötter
1 romansallad eller 2 hjärtsallad
200 g körsbärstomater
2 msk sesamfrön
500 g räkor med skal
250 g äggnudlar
2 msk olja

Dressing:
1 litet knippe gräslök
1 röd chili
1 1/2 lime
2 msk japansk soja eller fisksås
1 msk socker

Annons

1. Finhacka gräslöken. Dela chilin på längden, skrapa ut kärnor och hinnor och finhacka chilin. Tvätta och riv det gröna på limeskalet med riv- eller zestjärn. Pressa ur saften. Blanda alla ingredienser till dressingen och rör tills sockret smält.

2. Dela salladsärterna. Skär bort rötterna på salladslöken och skär den i bitar. Skala och strimla morötterna i långa smala bitar. Skär salladen i bitar. Dela tomaterna.

3. Rosta sesamfröna i torr teflonstekpanna. Passa noga. Skaka pannan och rör så att de inte bränns. De ska ha fin ljusbrun färg. Skala räkorna.

4. Koka nudlarna i rikligt med saltat vatten. Sjud dem 5 min. Häll av dem i ett durkslag. Woka salladsärter, salladslök och morotsstrimlor i olja några min så att det blir varmt men behåller sin krispighet. Rör ner salladen att fräsa med ca 30 sek. Dela nudlarna i tre delar och blanda dem med grönsakerna. Blanda ner räkor och tomater mot slutet. Häll på dressingen. Strö över sesamfrön.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

LÄS OCKSÅ

(37)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…