Annons
Annons

Annons

Direkt från frysen – glutenfri yoghurttårta med blåbär

Fixa desserten i förväg! Supergod tårta med härlig nötbotten och krämig yoghurt blandad med blåbär. Med helt glutenfria havregryn blir den dessutom glutenfri. Baka och njut!

Fräscht och enkelt att fixa i förväg.

Fräscht och enkelt att fixa i förväg.

Fryst yoghurttårta med blåbär

8 port
Tid: 50 min + minst 3 tim i frys

Nötbotten:
150 g pekannötter
75 g havregryn
75 g majsmjöl
1/2 tsk salt
75 g kokosolja
3/4 dl lönnsirap
3 msk vatten

Blåbärsyoghurtkräm:
250 g blåbär (ev frysta)
1 dl lönnsirap
saft av 1/2 citron
500 g turkisk lättyoghurt 3,5 %

Garnering:
100 g färska blåbär
ev torkade ätbara blommor

1. Nötbotten: Rosta pekannötter och havregryn lätt gyllene i en torr panna. Rör om under tiden så att de blir jämnt rostade. Grovmal nötter och gryn i en matberedare eller med mixerstav. Häll blandningen i en skål och blanda med majsmjöl och salt.
2. Värm kokosolja, lönnsirap och vatten på låg värme i en kastrull. Häll vätskan i mjölblandningen och bearbeta degen. Tryck ut degen i en bakpappersklädd form med löstagbar kant, 20 cm i diam. Grädda i 200° , ca 10–12 min. Låt formen svalna på ett galler.
3. Blanda blåbär, lönnsirap och citronsaft till en slät smet i en mixer eller matberedare. Vänd ner yoghurt. Smaka ev av med lönnsirap.
4. Bred ut blåbärskrämen på nötbottnen och jämna till ytan. Placera kakan i frysen i minst 3 timmar, eller helst till nästa dag.
5. Ta kakan ur frysen ca 30 min före servering. Garnera med blåbär och ev med torkade ätbara blommor.

Av CAMILLA BIESBJERG MARKUSSEN
Foto: BETINA HASTOFT

Prova också: Glutenfri kladdkaka med blåbärstopp

LÄS OCKSÅ

(51)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…