Annons
Annons


Går det rädda saft som jäser?

röda vinbär

Min saft av röda vinbär har börjat jäsa. Går den att rädda? Det är av årets skörd och jag har gjort en ganska stor sats. Vad beror det på?
KA i Alingsås

Det går att rädda saft som börjat jäsa, men det är lite pyssel. Man måste nämligen koka om saften och tillsätta lite mer socker:

Annons

Beräkna och tillsätt 1–2 dl socker per liter färdig saft. Koka några minuter. Skumma noga eftersom skummet kan innehålla bakterier och mögelsvampar. Häll tillbaka den nykokta saften på flaskor som är väl rengjorda. Det är bra om flaskorna ligger i 100 graders varm ugn efter diskningen tills de fylls med saften. Fyll flaskorna ända upp, tillslut dem väl och låt dem kallna. Förvara saften mörkt och kallt eller svalt.

Att saften började jäsa kan ha flera orsaker:

• Troligast är att bären var skämda eller dåligt rensade, eller att bären inte kokats tillräckligt länge.

•  Det kan också bero på för lite socker i saften, att korkarna och flaskorna inte varit tillärckligt rena eller att flaskorna har varit för lite fyllda. Det är också viktigt att inte förvara saften för varmt.

Läs mer här:

Vem är vinbärsmarodören?

Ny lista: BÄSTA bären för svenska trädgårdar!

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…