Annons
Annons


Krämig jordgubbstårta med marsipan – glutenfritt

Klart på en timme! Suverän sommartårta med härliga jordgubbar. Fyll med hemgjord sylt och grädde. Mums!

Toppa med färska bär.

Toppa med färska bär.

Glutenfri jordgubbstårta med marsipan

8–10 bitar
Tid: 1 tim

Botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl glutenfri semper ljus mix, ca 100 g
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl hett vatten

Annons

Fyllning:
400 g skivade jordgubbar + 300–400 g hela till garnering
3/4 dl syltsocker
5 dl vispgrädde
175–200 g rosa marsipan

1. Fyllning: Blanda jordgubbar och syltsocker, koka upp under omrörning. Koka i några min tills jordgubbarna mjuknat men ändå har kvar sin form. Låt kallna.

2. Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner. Rör ner det varma vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diam. Obs! Använd glutenfritt ströbröd!

3. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°, 35–40 min. Prova med sticka! Låt stå i några min innan den stjälps upp. Låt svalna.

4. Dela bottnen i tre delar. Varva jordgubbssylt och vispad grädde emellan, spara så pass mycket grädde att du kan täcka tårtan runt om, och även toppen om det finns kvar.

5. Kavla ut marsipanen efter tårtans omkrets och höjd. Sätt den runt om och vik ut kanten något. Garnera med jordgubbar och ev några hallon.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också: Marängtårta med jordgubbar och mascapone

LÄS OCKSÅ

(333)
(12)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…