Annons
Annons


Godis och växter farliga fällor för husdjuren i påsk

Det kan vara frestande för husse och matte att ge hunden av resterna från matbordet, men fet och salt mat kan inte bara leda till mag- och tarmproblem utan även saltförgiftning.

Katt vid en bukett påskliljor

Det kan vara frestande för husse och matte att ge hunden av resterna från påskbordet, men fet och salt mat kan inte bara leda till mag- och tarmproblem utan även saltförgiftning.

– Vill du unna hunden något extra gott till påsk så ge den hellre ett tuggben – eller aktivera den på något sätt. Bjud istället på ett för hund anpassat påskägg med en godbit i eller ännu hellre en extra promenad med gos och bus, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Annons

En vanlig sötsak i påskägget är choklad, som innehåller teobromin som hundar inte kan bryta ned. Ju mörkare choklad desto mer kakao och teobromin. Redan ganska små mängder mörk choklad kan räcka för att hunden ska bli förgiftad.

Hund vid en korg med påskägg

Symtom på chokladförgiftning kan vara att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig. Den kan bli darrig, orolig, få kramper och hjärtklappning. Svåra fall av förgiftning kan leda till att hunden dör, så det finns all anledning att vara försiktig. Enklaste sättet att undvika problem är att placera chokladen utom räckhåll för nyfikna nosar.

En hund på 10 kilo kan äta 15- 40 gram utan att det är någon fara.

Katter är precis som hundar känsliga för teobromin, men är generellt inte intresserade av sötsaker. Däremot  gillar katten att leka med trassliga trådar, ulliga kycklingar på bordet eller pynt i påskriset. Varje år opereras det bort främmande föremål ur kattens mage i samband med storhelger.

– Visst ska man leka med sin katt under påsken, men ha den under uppsikt. Det kan bli ett tråkigt avbrott i firandet med veterinärbesök under helgen, och dessutom en dyr historia, säger Lotta Möller.

Andra faror är vissa lökväxter och blommor som hör påsken till. Det är främst unga katter som intresserar sig för dem, men även äldre katter som är uttråkade kan roa sig med att undersöka växter. De flesta växter har irriterande växtsaft som kan störa kattens matsmältningssystem, särskilt liljor och prickbladsväxter kan ge katten livshotande skador.
Ett varnande finger höjs också för påskliljans lök som kan vara giftigt irriterande. Kattägare som håller katten inomhus bör alltid placera växter utom räckhåll för lekfulla tassar. HÄR och HÄR finner du listor över farliga växter.

Under påskhelgen har inte alla djurkliniker jouröppet. Agrias Telefonveterinärer erbjuder kvalificerat råd till alla djurägare om djuret behöver akutvård och hur sjukdomen kan behandlas. Ring 0900-100 51 61, kl. 7.00–24.00 på helger och kl. 16.00–24.00 på vardagar. Samtalet kostar 60 kronor.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…