Annons
Annons


Gör laktosfritt julgodis!

Julgodis

Chokladgott, kola och knäck hör julen till!
Här är fem recept från bloggaren Karin Högberg som samarbetat med Oatly. I stället för grädde använder hon produkten i mat som funkar både kall och varm.

Havssalt och choklad i ljuvlig kombination.

Havssalt och choklad i ljuvlig kombination.

Chokladganache med havssalt

ca 30 st

200 g 70-procentig choklad

2,5 dl Oatly Imat

100 g laktosfritt smör

1 nypa havssalt

1. Häll grädden i en kastrull och låt koka upp. Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke.

2. Häll över den varma grädden och rör med en slickepott tills chokladen är helt smält. Tillsätt salt och smör och mixa med en mixerstav tills du har en slät ganache.

3. Fyll en sprits med ganachen och fyll i små formar. Låt svalna i kylen.

julgodis med sesamfrön

Frön som ger godiset ny stuns.

Sesamknäck

ca 50 st

2,5 dl Oatly Imat

2,5 dl socker

2 dl sirap

2 msk laktosfritt smör

2 dl skalade sesamfrön

1. Blanda socker, sirap och oatly Imat i en kastrull. Låt koka tills smeten når 122 grader eller tills du kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan  stelnar och går att forma till en kula är den klar.

2. Rör slutligen ner smöret i smeten och rör tills den har smält. Blanda därefter i sesamfröna och häll upp knäcken i formar.

Pistage-godis

Nötterna som ger det lila extra.

Pistage och mandelknäck

ca 50 st

2,5 dl Oatly Imat

2,5 dl socker

2 dl sirap

2 msk laktosfritt smör

1 dl hackade pistagenötter

1 dl hackad mandel

1. Blanda socker, sirap och oatly Imat i en kastrull. Låt koka tills smeten når 122 grader eller tills du kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar.

2. Rör slutligen ner smöret i smeten och rör tills den har smält. Blanda därefter i pistagenötterna och mandeln och häll upp knäcken i formar.

Chokladkola

Mumsig smakkombination.

Mjuk chokladkola med rostade hasselnötter

ca 40 bitar

100 g laktosfritt smör

2,5 dl Oatly Imat

3 dl socker

2 dl ljus sirap

3 msk kakao

50 g mörk choklad

3 dl hela hasselnötter

1. Smält smöret i en gryta. Blanda grädde, socker och sirap i kastrullen. Koka i ca 25-35 minuter eller tills smeten är ca 122 grader. För att testa om kolan är klar kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar.

2. Värm en stekpanna och rosta hasselnötterna i ett par minuter tills de börjar få färg. Hacka dem grovt.

3. Hacka chokladen fint och rör ner den och kakaon i kolasmeten, rör tills chokladen smält helt. Rör till sist ner hasselnötterna.

4. Lägg ett bakplåtspapper i en djup plåt eller ugnsfast form och häll ut kolasmeten. Låt svalna och skär därefter i bitar.

 

Smarrigt med mjuk fruktton.

Smarrigt med mjuk fruktton.

Apelsinkola

ca 40 st

100 g laktosfritt smör

2,5 dl Oatly Imat

2,5 dl strösocker

2 dl ljus sirap

1 apelsin (saft och rivet skal)

1. Smält smöret i en kastrull och rör därefter ner socker, sirap, Oatly Imat samt rivet apelsinskal och apelsinsaft. Koka i ca 30-40 minuter. För att testa om kolan är klar kan du gör kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar.

2. Lägg ett bakplåtspapper i en djup plåt eller ugnsfast form och häll ut kolasmeten. Låt svalna och skär därefter i bitar.

 

Pst…Vill du göra godiset helt mjölfritt – ersätt laktosfritt smör med mjölkfritt margarin och köp choklad utan spår av mjölk.

Allas i samarbete med Oatly.

LÄS OCKSÅ

(6)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…