Annons
Annons


Grillvärldsmästaren: Så här blir grillat godast!

För drygt tio år sedan blev Stockholmskocken Magnus Rydberg världsmästare i grillning. Då var intresset stort. Nu är det ännu större. Och det sista året har det varit väldigt mycket. Folk flockas kring grillen, men vi ligger fortfarande långt efter USA där det är en livsstil.

grillat-kott

Vilka är sommarens hetaste grilltrender?
Helgrillat med ben, ju större köttstycke desto bättre. Och så kommer folk att vilja röka mer och mer, till exempel sätta smak med hickoryspån. Fisk borde vara mer populärt med tanke på hur gott det är att göra ett foliepaket och lägga på grillen. Men många är lite fega där.

Annons

magnus-rydbergVilket är det vanligaste felet vi gör vid grillen?
Att stressa. Alldeles för många lägger på köttet när det är för varmt, innan glödbädden är färdig. Bränt utanpå och halvfärdigt inuti är inte ovanligt. Ta det lugnt!

Vilka är årets roligaste nyheter?
Grilla på brasilianskt vis med självsnurrande spett. Det heter churrasco och betyder bbq på portugisiska.

Gas eller kol?
Kol. Det blir mycket bättre smak och yta. Jag brukar lägga på en blandning av kol och briketter.

Läs också: Så rengör du grillgallret enklast!

Vad grillar du helst själv?
Något som tar tid! Det ska vara avspänt och jag ska helst hinna dricka tre öl under tiden. T-bonesteak eller lammracks gillar jag.

Tre tips för den som vill gå från okej till riktigt bra:
1. Grilla alltid indirekt. Glödbädden på ena halvan av grillen för att ge färg, lägg över på andra halvan, lägg på locket som ett värmereglage.
2. Använd torr kryddblandning, rub, vid själva grillningen, för krispigheten. Pensla med en oljemarinad precis före servering för att få en blank fräsch yta.
3. Använd termometer. Det är bättre än att gissa och kanske förstöra köttet. Inte ens vi kockar kan känna på köttet om det är perfekt.

Av Maria Wigur

LÄS OCKSÅ

(9)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…