Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Hur bra är e-cigaretter egentligen?

15 sep, 2017
author Agata Garpenlind
Agata Garpenlind
Visst är det väl bättre att använda e-cigaretter än vanliga cigaretter? Både och anser läkarna. Vi vet ännu för lite om de långsiktiga riskerna. Och de som slutat röka tobak med e-ciggens hjälp? Åsikterna är delade även här.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sångerskan Paula: Inte gott men en bra sluta röka-metod

Paula Hoffman lyckades sluta röka med e-cigg.

Paula Hoffman lyckades sluta röka med e-cigg. Bra såklart. Mindre bra: en kliande, stickande känsla i hals och luftvägar.

Paula Hoffman, 53, är tvåbarnsmamma, sångerska och sångpedagog i Stockholm.

– Trots att jag haft en karriär som sångerska har jag rökt lite under åren. Dock utan att jag kan säga att jag varit beroende. Jag kanske rökte ett paket i veckan, under perioder inte alls.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det var mer själva vanan. En tröst- och avstressningsmetod.

Paula ville sluta med vanliga cigaretter och har testat e-cigaretter i två omgångar.

– Jag har provat både engångsvarianter och laddningsbara. De jag använde innehöll inte nikotin, bara smakämne. Jag valde en neutral smak och lukt, tyckte de fruktiga och söta som äpple och vanilj var äckliga.

Negativa sidor med e-cigaretter

Först tyckte Paula det var ganska bra.

– Jag fick inte i mig de farliga ämnen som bildas vid riktig tobaksrökning. Men så småningom upptäckte jag de negativa sidorna hos e-ciggen: De var obehagliga att ha i munnen och att hålla i, kalla och ”plåtiga”, tunga. Och när jag använt dem dagligen fick jag efter en tid en stickande, kliande känsla i halsen och ner i luftrören. När jag försökte läsa mig till information om vad man drar ner i  halsen och lungorna blev jag skrämd och slutade.

Det enda positiva med e-cigaretterna var att de blev billgare än vanliga cigaretter, säger Paula.

Annons

Fungerade som sluta röka-metod

– Och de fungerade faktiskt för mig som en sluta röka-metod. För det var definitivt inte lika gott med e-cigg till kaffet eller vinglaset. Jag tyckte till slut att det var så jobbigt att hålla på med plåtrören att jag slutade med dem också. Och upptäckte att jag egentligen inte heller är beroende av att ha en cigg i handen eller att suga på.

För dem som inte kan bli av med vanan skulle det vara optimalt om det fanns någon sorts nyttiga örtcigaretter, tycker Paula.

– Men jag känner att jag helst inte vill ha ner någon form av rök eller ånga i lungorna alls – man har ju hört att att det är själva förbränningen som kan producera skadliga ämnen.

Storrökaren Lo: Äntligen är jag fri från tobak!

Storrökaren blev fri från tobak med e-cigaretter.

Lo Ekelund rökte alltid, till och med när hon red. Nu kör hon bara e-cigg. Och har slutat flåsa.

– Jag är faktiskt lyrisk, säger Lo Ekelund, 62 år. Hon bor på Österlen i Skåne, är pensionerad psykolog och njuter av att bara vara. Odlar blommor, reser, njuter av kultur och umgås med vänner.

Lo är storrökare sedan 15-årsåldern.

– Som värst var jag uppe i 60 cigaretter om dagen.

Hade inte tänkt sluta röka

Lo rökte hemma, på jobbet, när hon var ute och promenerade i skogen.

– Till och med när jag var ute och red – jag kunde rulla cigarretten med ena handen.

Hon har inte på allvar försökt sluta röka förrän nu på äldre dagar. Lo hade egentligen inte tänkt sluta röka nu heller, men blev nyfiken på e-cigaretter. Hon ringde runt till olika producenter och fick bra service hos en av de största svenska.

Annons

– De har en ekologisk produktion, tillverkar sina egna vätskor, och det tilltalade mig. Dessutom har de hyfsade priser. Jag beställde den största och mest avancerade apparaten. Första dagen hostade jag våldsamt, förstod inte riktigt hur man skulle göra när man drar i sig ångan. Jag ville inte ha det ner i lungorna, utan munrökte.

Trappade ner rökningen

Lo har använt e-cigaretterna för att trappa ner sin vanliga rökning.

– Redan efter en dag kunde jag dra ner från 20 vanliga cigg om dagen till tio. Andra dagen var jag nere på fem! Nu har jag  ”vejpat” i en månad, och inte rökt en enda vanlig cigarett på tre veckor.

Och effekterna har inte låtit vänta på sig.

– Jag känner en fantastisk skillnad när det gäller min lungkapacitet. Jag promenerar i väldigt mycket raskare takt! Backen där jag brukade flåsa är inget problem längre.

E-cigaretter med nikotin

Los e-cigaretter innehåller nikotin plus smakämne.

– Jag var lite orolig att jag inte skulle känna någon nikotinkick, den som vi rökare egentligen vill ha. Men det gör jag. Jag har kunnat trappa ner även nikotindosen, beställde den högsta från början, 24, men är nu nere på 3.

Planen var egentligen inte att försöka bli helt oberoende av nikotin, säger Lo, men det går verkligen åt det hållet.

– Häromdagen slängde jag två limpor cigaretter! Det måste betyda att min bindning till nikotinet är borta.

Los råd om du vill pröva e-cigaretter som rökavvänjning:

• Börja inte försiktigt utan aggressivt. Beställ en hög dos från början och trappa ner långsamt.

•  Ha med några mindre doser på resa och på fest. Ger inte lika mycket ”rök”, eller ånga som det egentligen är fråga om. Röken från högsta dosen fyller nästan ett helt rum bara med ett par puffar! Inte populärt ens på uteserveringar.

Läkaren: E-cigg är bättre än rökning

Läkaren rekommenderar e-cigaretter.

För dem som inte kan eller vill sluta röka är e-cigaretter ett mindre farligt alternativ, anser Anders Kjellberg, specialistläkare och rådgivare vid ett e-cigarettföretag.

Annons

Anders Kjellberg är specialistläkare i anestesi och intensivvård och biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Dessutom medicinsk rådgivare vid ett svenskt företag som säljer e-cigaretter.

– Jag vill medverka till att ge rökare saklig information om risker och fördelar med e-cigaretter, och hjälpa till att utveckla en produkt som är så säker som möjligt för användaren.

Är motståndare till rökning

Anders Kjellberg möter dagligen patienter som har skador orsakade av tobaksrökning, och är en stark motståndare till rökning.

– Det bästa är att helt sluta med tobak, men för dem som inte kan eller vill sluta röka anser jag att e-cigaretter är ett mindre farligt alternativ. Rökare vet att tobaksrökning är livsfarligt, men fortsätter röka för att de vill ha nikotin och de ritualer som förknippas med rökning. E-cigaretter är den första produkt som på allvar kan konkurrera med rökning, något som nikotinläkemedel aldrig kunnat. Den som använder e-cigaretten får något att hålla i, stoppa i munnen, suga på och puffa med. Alla ritualerna, men utan många av de allvarliga risker riktiga cigaretter och tobak medför.

Larmrapporter om e-cigaretter

I de larmrapporter om e-cigaretter som dykt upp i pressen senaste åren finns mycket som är rena lögner, anser Anders Kjellberg.

– Det kommer att ta minst en generation innan vi kan uttala oss om e-cigaretternas eventuella farlighet. Det behövs mer forskning, men jag anser att det i dagsläget finns tillräckligt med bevis för att e-cigaretter är ett bättre alternativ än vanliga cigaretter.

Han välkomnar en tydligare reglering på området.

– Det finns för många små aktörer på marknaden som inte riktigt vet vad de håller på med. Det finns risker med att köpa e-cigaretter på internet: det är en lönsam marknad och det finns till och med vissa som står hemma i köket och blandar vätskor. Då vet man som köpare inte vad som finns i vätskorna, hur rena de är, bästföredatum och så vidare.

Annons

Anders Kjellbergs råd om du vill sluta röka

1. Kan du undvika att röka över huvud taget är det förstås det allra bästa.

2. Försök sluta utan hjälpmedel, men ta gärna hjälp av Sluta-Röka-Linjen.

3. Läkemedel finns både receptfria i form av tuggummi, plåster och sprej, och receptbelagda som läkare kan skriva ut.

4. Snus är ett alternativ som enligt senaste forskningen inte är särskilt farligt för hälsan.

5. Om det inte fungerar trots flera försök är e-cigaretter ett alternativ.

Forskaren: Det saknas oberoende forskning

Forskaren tycker inte att e-cigaretter är ett alternativ.

Gunilla Bolinder, överläkare och forskare, tycker inte att e-cigaretter är ett värdefullt alternativ till rökning.

Mängden rök från de moderna e-cigaretterna är gigantisk, säger Gunilla Bolinder, överläkare, docent och forskare vid Karolinska institutet. Hon var med och startade Läkare mot Tobak 1992.

Vill förbjuda e-cigaretter inomhus

– Förra året rekommenderade Världshälsoorganisationen (WHO) att e-cigaretter bör förbjudas inomhus eller där rökning redan är förbjudet. E-cigaretter utsöndrar kemiska partiklar och nikotin i luften, det vill säga orsakar ”passiv rök” för andra.

En av de kemikalier som används i e-cigaretter är propylenglykol.

– Vad används det mer till? Jo, i exempelvis kylarvätska till bilar. Det är samma ämne som du i förångad form inhalerar ner i lungorna från en e-cigarett. Inandning av propylenglykol kan vara irriterande för luftvägarna, säger Gunilla Bolinder.

Annons

Ämne i lungorna

Regelbunden användning av e-cigaretter innebär att man drar ner detta ämne i lungorna cirka 80 000 gånger per år.

– Jag vill inte spekulera i om det kan ge cancer, men vill gärna veta om den här typen av retning kan leda till fibroser, inflammationer och så vidare. Det lär nog dröja innan vi får reda på det.

Gunilla Bolinder instämmer inte i påståendet att e-cigaretter är ett värdefullt alternativ till rökning. Det saknas oberoende forskning som stöder att e-cigaretter skulle vara effektiva för rökavvänjning. Allt tyder på att de flesta går över till att använda e-cigaretter och vanliga cigaretter parallellt. Och e-cigaretter används inte bara av människor som vill sluta röka, säger Gunilla Bolinder.

– Många av producenterna jobbar hårt för att få ungdomar att börja direkt med e-cigaretter i stället för att röka. Man har designat dem att vara lockande och läckra, med godissmak. Risken är stor att ungdomarna sedan övergår från låtsascigg till riktiga.

Gunillas Bolinders råd till dig som vill sluta röka

1. Många medelålders och äldre kvinnor har varit storrökare och känner nu en stark önskan att sluta. Jag har många bekanta som slutat röka utan några hjälpmedel. Några upplevde ett helvete, men minst 80 procent klarade det utmärkt. Tro alltså inte på vad reklamen i tv och i tidningarna påstår, att du inte kan sluta röka utan hjälpmedel.

2. Det finns ingen quickfix. Det krävs klarsyn och beteendeförändringar. Jag rekommenderar Sluta-röka-linjen, där du får en personlig rådgivare.

3. Läkemedel. Innan du börjar med det ska du fråga dig: Är jag nikotinist eller ”socialrökare”? Väldigt många är bara ”socialrökare”. För dem är nikotinläkemedel troligen inget bra eller nödvändigt alternativ. Prata med Sluta-röka-linjen om andra metoder.

Annons

Men den som verkligen är nikotinist och beroende kan först, gärna efter rådgivning hos läkare eller sköterska med erfarenhet av rökavvänjning, pröva de receptfria nikotinläkemedlen på apoteket. Fungerar inte det kan läkare skriva ut andra läkemedel, och eventuellt remittera till psykologsamtal.

Ny lag om e-cigg

I juli 2017 får fick vi en ny lag om e-cigaretter. Lagen innebär bland annat följande:

• Det kommer att vara förbjudet både att sälja och lämna ut e-cigaretter till personer under 18 år.

• Butiker som säljer e-cigaretter ska anmäla detta till kommunen. Folkhälsomyndigheten blir tillsynsmyndighet.

• Det kommer att ställas särskilda krav på hur e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska utformas och hur produkterna får marknadsföras. E-cigaretterna ska förses med hälsovarning, informationsblad och innehållsförteckning.

• Tillverkare och importörer ansvarar för att produkterna uppfyller de krav som ställs på produkterna för försäljning. Den som säljer e-cigaretter i strid mot denna lagstiftning kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

• Lagen omfattar enbart e-cigaretter som innehåller nikotin.

Fakta elektroniska cigaretter

• Den elektroniska cigaretten liknar oftast en vanlig cigarett eller en penna av metall. När man suger på munstycket hettas en vätska upp och en rökliknande ånga bildas som man drar ner i lungorna, och sedan blåser ut. Vätskan, ofta kallad ”juicen”, består av glycerin och propylenglykol, smakämnen samt nikotin (det förekommer även nikotinfria sorter).

• Att använda e-cigaretter kallas populärt för att ”vejpa”, från engelskans ord vapour: ånga, dimma.

• Det är  nikotinet i vanliga cigaretter som är beroendeframkallande, men enligt många forskare är det andra ämnen i tobaksröken som vållar skadorna i kroppen, bland annat lungcancer.

Annons

Nya studier om riskerna

• En studie pekar på att de kemikalier som finns i e-cigaretternas ånga är lika skadliga, i vissa fall mer skadliga. för cellerna i munnen, än tobaksrök. Studien, vid University of Rochester School of Medicine and Dentistry i New York, visar att e-cigaretter kan leda till skador på tandköttet, tandlossning och muncancer. När användaren andas in e-cigaretten förångas vätskan genom uppvärmning. En del e-cigaretter innehåller inte nikotin, men de innehåller andra kemikalier och smakämnen, och det är kring dessa som forskarvärlden börjat göra fler och fler upptäcker som tyder på hälsorisker. Forskarna konstaterade att aromen från e-cigaretter tycks öka frisättning av inflammatoriska ämnen, i synnerhet de som var smaksatta med mentol. De långsiktiga effekterna av cellskador som orsakas av e-cigaretter är fortfarande oklara, men forskarna menar att slutsatserna bör leda till viss vaksamhet och oro. Nu kommer forskarna att gå vidare i större studier för att kunna bekräfta resultaten.

• En annan studie, vid School of Medicine på University of North Carolina, har visat att vissa ämnen i vätskor för e-cigaretter kan ha en negativ inverkan på immunförsvaret i lungorna. Deras resultat antyder att e-cigaretter har en ännu mer negativ effekt på lungornas försvarsceller än vanliga cigaretter.

Andra metoder för att sluta röka

* Hypnos. På www.hypnosforeningen.se/behandlare hittar du terapeuter över hela landet.

* Akupunktur. Fråga din husläkare.

* Nikotinplåster för 24 eller 16 timmar. Kan ge klåda på känslig hud.

* Nikotintugummi, nikotinsugtablett, nikotintablett (under tungan).

* Nikotin-munhålesprej.

* Munhålepulver: 1 påse läggs under överläppen i ca 30 minuter.

Alla medel som används i munnen ger snabb lindring, minskar suget, men kan ge irritation i mun och hals.

* Nikotinnässprej. Mycket snabb effekt. Kan ge irritation, rinnande näsa.

* Nikotinfria tabletter (receptbelagt): Zyban, Champix. Kan ibland ge sömnsvårigheter, muntorrhet, huvudvärk, lätt illamående.

* Sluta-röka-linjen: 020-84 00 00, slutarokalinjen.org.

Av Susanna Hauffman
Foto: Birgitta Rydbeck, IBL/Andreas Hillergren, Shutterstock

Läs också: Så påverkas kroppen när du slutar röka – timme för timme

Sluta röka.
Annons