Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Gratis stickmönster Gratis virkmönster Virka för nybörjare Sy Brodera Se ''snabbstickat''

Stickguide för nybörjaren – allt du behöver veta om garn

11 maj, 2021
author Mirijam Geyerhofer
Mirijam Geyerhofer
Med rätt garn till projektet blir stickningen roligare.
Vilken färg man väljer på garnet är en smaksak, att det är rätt sorts garn är desto viktigare för bästa resultat.
Handarbete har seglat upp på hobbylistan under de senaste åren, men att lära sig sticka kräver först att man får lite koll på grunderna. Här är de bästa tipsen för nybörjaren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att skapa med händerna och göra fina projekt till hemmet eller fylla på sin garderob med egengjorda kreationer är minst sagt tillfredsställande. Oavsett om man tänkte sticka efter ett avancerat tröjmönster eller bara siktar på att få till en tjusig grytlapp så blir resultatet bäst om man väljer rätt sorts garn och stickor.

Som nybörjare är det lätt att bli lite förvirrad när man ska sätta sig in i allt från garntäthet till modeller på stickor och certifieringar av garn, men det är inte så krångligt som det kanske verkar. Här är en garnguide för dig som vill ta dig in i handarbetets underbara värld!

Se också: så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekterBrand logo
Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

Välj rätt garn till stickningen

Att sticka påminner om att laga mat eller baka något. För att det ska bli ett bra slutresultat så behöver du ha rätt garn och stickor utifrån ditt projekt (ingredienserna) och sedan måste du ha ett mönster som berättar hur du ska göra (receptet). Ska du sticka strumpor så behöver du till exempel ha en annan sorts stickor än om du ska tillverka en halsduk, och ska du göra en mössa så är det en fördel om du inte väljer ett garn som kliar allt för mycket.

Har du dessutom preferenser gällande klimatpåverkan, djurhållning och annat som rör framställningen av garnet så behöver du sätta dig in i de delarna också innan du börjar lägga produkter i varukorgen.

Kolla om garnet tillverkas schysst

Som konsument kan man lätt hitta garner som tagits fram på ett schysst sätt genom att kolla deras olika certifieringar som visar hur tillverkaren jobbar med till exempel miljö, kemikalier och arbetsförhållanden.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela
Stickning i träd, så kallad gerillastickning.
Så kallad "gerilla-stickning" har blivit ett begrepp när handarbetet har flyttat utomhus.

Vissa garner har ingen certifiering alls, men det behöver inte betyda att de är sämre än de som har en. Att få en certifiering är nämligen en förhållandevis kostsam historia, och för mindre producenter så kan det ibland vara olönsamt. Trots att det saknas en välkänd logotyp på förpackningen så kan garnet alltså mycket väl vara framtaget med omtanke om både djur och natur. Läs på hos tillverkaren ifall du är osäker.

Annons

Några vanliga certifieringar av garn

OEKO-TEX

En certifiering av OEKO-TEX® kan betyda flera olika saker beroende på vilket tillägg namnet har. OEKO-TEX® Standard 100 innebär att produkten är testad för att vara fri från skadliga kemikalier och STeP by OEKO-TEX® ger även en garanti för att tillverkningen skett under goda arbetsförhållanden.

GOTS

Förkortningen GOTS står för Global Organic Textile Standards. Det är en certifiering som ges till produkter som har en hållbarhet i hela ledet av sin tillverkning, från framställning av råvaran till hanteringen av exempelvis kemikaler i tillverkningsprocessen. Även arbetsvillkoren för de som jobbar med produkterna kontrolleras.

Mulesing-fri

Får och andra djur som används i ullproduktion är avlade för att ge så mycket ull som möjligt. Speciellt merinofåret får ofta problem med sin veckade hud där ohyra samlas och lägger ägg i hudvecken. För att minska problemet så skalperas djurets bakdel utan bedövning.

Allt fler klädtillverkare använder sig av mulesing-fri ull och Australien är nu det enda landet som fortfarande använder metoden.

Guide till olika garnsorter

Garn finns i mängder av utföranden och med olika egenskaper som passar bättre eller sämre beroende på vilket projekt som ska genomföras. Inom varje kategori finns det såklart också variationer i bland annat tjocklek, täthet och kvalitet. Här är några av de vanligaste garnerna.

  • Bomull - kräver mycket vatten
    Görs av odlad bomull och ger ett mjukt och hållbart garn. För nybörjaren kan det passa bra till stickade disktrasor eller andra mindre projekt. Hampa och lin är två andra växtfibrer som spinns till garn. ANNONS Här hittar du bomullsgarn i olika tjocklek och färger.

  • Ull - håller värmen bra
    Garner som tillverkas av ull från bland annat får och alpacka håller värmen bra. Passar bra för varmare kläder, strumpor och vantar. Merino till exempel är en fårras vars ull ger ett mjukt och lättstickat garn. Rena ullgarner mäts ofta i antalet trådar vilket avgör hur tjock tråden är. Entrådigt är alltså väldigt tunt och används mest till skira sjalar till exempel. Många sockgarner är ull blandat med lite polyester vilket gör dem slitstarka. ANNONS Du kan läsa mer och välja mellan olika sorters ullgarn här.

  • Polyester och akryl - konstgjorda fibrer
    Detta är exempel på garner vars fibrer tillverkats på konstgjord väg och består av olja som genom flera olika steg förädlats så att de bildar långa trådar som sedan spinns till garn. Till skillnad från vad många tror så är detta ett mer miljövänligt garn än många andra eftersom framställningen ger ett mindre klimatavtryck då det inte används bekämpningsmedel eller kräver stora vattenresurser. ANNONS Här hittar du olika typer av garn i syntetiska material.

  • Viskos/viscose – garn gjort av träfibrer
    Kärt barn har många namn, till exempel viscose som även går under benämningarna tencell, lyocell och modal. Träet mals ner till en massa som sedan trycks ut i långa tunna strängar och binds ihop till garn. Kallas även för konstsilke och ger ett glansigt och mjukt garn som passar bra till kläder.

  • Angora – ull från kanin
    Angorakaninens ull blir otroligt mjukt och lent men ger ändå ett väldigt slitstarkt garn som tål en hel del påfrestning. Håller värmen bra även i väta och passar utmärkt till varma sockor eller vantar.

  • Mohair – ull från get
    Ull är ull och mohair är mohair. Här är det lätt att blanda ihop djuren, för mohairgarn kommer från angorageten och är alltså inte en ull, utan endast mohair. Är mjukt och ger bra värme, och passar bra till exempelvis fluffiga plagg och accessoarer. Ofta stickar man också en tråd mohair tillsammans med en tråd alpacka eller ull. ANNONS Du kan läsa mer om mohairgarn och köpa det här.
Ull från alpacka går bra att sticka med.
Alpacka, ett otroligt gulligt djur vars ull blir ett väldigt mjukt garn.

Detta lyxiga garn i mjuk alpacka kommer från Järbo Garn och finns i många fina färger. ANNONS Se mer och köp garnet här.

Källor: ullforum.se, naturskyddsföreningen.se, oeko-tex.com, stickskolan.se, delsbogarn.se

Annons