Annons
Annons


Har du ätit banan på fel sätt i hela ditt liv?

Kastar du den nyttigaste delen av bananen i soporna? Nu visar nya rön att vi i västvärlden äter bananer på fel sätt – och har mycket att lära av andra matkulturer.

Kvinna äter banan.

Vilken del av bananen äter du?

För oss som bor i västvärlden är det självklart att kasta bananskalet i soporna. Men folk i andra länder, däribland Indien, har sedan lång tid tillbaka tagit fördel av bananens näringsmässiga ämnen – i skalet.

Annons

Ja, det stämmer, bananskal går faktiskt att äta. Och det är inte bara ätligt, det är nyttigt också!

Nu hävdar nämligen etablerade medier som amerikanska Business Insider att det är i skalet det höga näringsvärdet sitter.

Läs också: Så här skalar man en banan på rätt sätt!

Rena hälsobomben

Skal– Skalet innehåller höga halter av vitamin B6 och B12 samt magnesium och kalium. I skalet sitter också fibrer och protein, säger den amerikanska kostexperten Laura Flores.

Tillsammans med skalets antioxidanter och aminosyran tryptofan kan bananskal både förbättra immunförsvaret, öka fettförbränningen, balansera blodsockret, stärka hjärtat och höja humöret. Rena hälsobomben, alltså!

Verkar det ändå inte så lockande att äta det hårda skalet? Då kan du prova att rosta det i ugnen, koka, steka eller fritera det – som i andra matkulturer.

Viktigt är dock att välja ekologiska bananer, för att slippa giftiga bekämpningsmedel, samt att skölja skalet noga.

Läs också: Detta händer i kroppen när du äter bananer!

Källa: Business Insider

LÄS OCKSÅ

(21)
(0)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…