Annons
Annons


Helstekt kalkon med klassiska tillbehör – steg för steg

Laga läcker kalkon enkelt efter vårt recept. Servera med klassiska tillbehör och en sås som smakar himmelskt!

En riktig festmåltid som räcker till många!

En riktig festmåltid som räcker till många!

Kalkon på klassiskt vis

 

8 port

1 kalkon, ca 3 1/2 kg
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 gul lök
1 morot
1 apelsin

Stekmarinad:
30 g smält smör
1 msk soja
1 tsk kanel

Fyllning:
inkråmet (lever och hjärta)
1 gul lök
smör till stekning
1 knippe persilja
1/2 påse katrinplommon, ca 100 g

Sås:
2 hackade schalottenlökar
1 msk hackad rosmarin
smör till stekning
4 dl steksky + ev kraftig köttbuljong
4 torkade fikon
3 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
2 msk soja
1 tsk salt
2 krm peppar

kalkon

 

1. Skär inkråm och lök i små tärningar. Stek det i smör, salta, peppra och blanda med hackad persilja och hela katrinplommon. Salta och peppra inne i kalkonen. Lägg i fyllningen.

2. Bind ihop hals, vingar och lår med steksnöre så att de ligger tätt intill kroppen.

3. Blanda marinaden och pensla hela kalkonen runt om. Lägg den på sidan på en plåt. Salta och peppra. Häll 5 dl vatten i botten på plåten. Lägg klyftor av gul lök och bitar av en skalad morot bredvid kalkonen. Pressa över två apelsinklyftor. Ugnsstek i 175 grader, 30 min. Vänd den på andra sidan och stek i 30 min. Pensla varje gång. Lägg den på rygg och stek till 80 grader i lårfästet. Mät med en stektermometer. Täck med aluminiumfolie om den fått tillräcklig färg tidigare

4. Stek lök och rosmarin i smör i en kastrull. Sila stekskyn och häll den i kastrullen. Skär fikonen i småbitar och lägg ner dem. Sjud såsen utan lock i 20 min. Sila och häll tillbaka den i kastrullen. Koka upp. Blanda mjöl och grädde och vispa ner i skyn med soja. Sjud såsen 3 min. Smaka av med salt och peppar.
Skär upp kalkonen: Skär bort bröst, lår och vingar. Ta bort allt kött från skrovet och lägg tillbaka delarna som om den vore hel. Garnera med kumquater, rosmarinkvistar och färska fikon. Servera med hasselbackspotatis, såsen, brysselkål, rödkål, morot och gelé.

Tips! Är den helt klar? Prova med en potatissticka! När klar saft rinner ut är kalkonen färdig. Stektiden är cirka 1 tim per kilo.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

LÄS OCKSÅ

(78)
(3)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…