Annons
Annons

Annons

Har du fryst isbitar på fel sätt i hela ditt liv?

Hur gör du isbitar? Häller du kallt vatten i behållaren och sätter in den i frysen? Det är helt fel, visar det sig.

Isbitar.

Vi är nog många som har gjort fel utan att veta om det…

Att frysa isbitar är kanske en av de första saker vi som barn lär oss att göra i köket. Och visst är det busenkelt? Vi häller bara kallt vatten i isformen och ställer in den i frysen. Men vänta, du har antagligen missat en viktig grej här!

Så gör du isbitar – på halva tiden!

Det bästa och snabbaste sättet att göra isbitar är att använda VARMT vatten från en vattenkokare.

Processen kallas kallas för Mpemba-effekten och har två tänkbara förklaringar. Den ena är att eftersom varmt vatten avdunstar snabbare minskas volymen som ska frysas.

Den andra förklaringen säger att när vi använder kallt vatten så formas ett frostlager som fungerar isolerande och gör att det tar längre tid för vattnet att omvandlas till is.

 Oavsett anledningen bakom är det värt att testa – slutresultatet är ju detsamma!

Läs också: Bevisat: Här är bästa sättet att tina fryst mat!

Källa: Good Housekeeping
Text: Malin Perlheden/Allers
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ

(93)
(1)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…