Annons
Annons


Hur länge håller fryst kött och fisk?

Frysta varor i frysbox.

 

Man har ju ofta hört att rått kött eller rå fisk inte ska förvaras i frys hur länge som helst. Men jag har aldrig förstått varför? Är det ”bara” så att viss näring försvinner ur köttet eller kan man rentav bli dålig av att äta kött eller fisk som förvarats i frys en längre tid?

Annons

Själv har jag vid upprepade tillfällen haft råa portionsbitar lax, torskpaket, fläskkött och nötfärs i frysen i 2–3 år. Jag har aldrig råkat ut för magsjuka. Så hur ligger det egentligen till?
Anna S 


Det är inte farligt att äta mat som legat länge i frysen. När man fryser livsmedel som kött och fisk så avstannar utvecklingen av bakterier. Dessa kan helt enkelt inte växa i –18° eller kallare.

De beräknade hållbarhetstiderna handlar mest om smak och kvalitet. Det som händer är att varan förändras genom härskning, det är luftens syre som gör att fettet oxideras. Denna härskningsprocess fortgår, trots infrysning, även om den går betydligt långsammare än i färskt tillstånd.

Det är därför viktigt att man förpackar livsmedlet tätt och väl. Dessutom bör själva infrysningen gå snabbt, helst vid –25° när man fryser kött och fisk.

För att undvika kvalitetsförsämring rekommenderar kött- och fiskindustrin att man håller följande cirkatider för lagring i frysen:

Griskött: 3 månader för feta delar och 6 månader för magra delar

Nötkött: 8–12 månader

Lammkött: 6–12 månader beroende på fetthalt

Fet fisk: ca 2 månader

Mager fisk: 6 månader

Läs också:

Fler frågor och svar om mat och bak

Skicka in en fråga om mat eller bak

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…