Annons

Annons

Annons

Idag börjar var tredje svensk köpa julklappar!

Nästan varannan av de boende i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö firar jul utan julgran och var tredje svensk börjar handla julklappar idag, en dryg månad innan jul. Detta visar Åhléns årliga julunder-sökning.

Plastgranen fortsätter alltså vinna mark över de äkta granarna och allra mest populär är plastgranen hos kvinnor, hos personer mellan 26-35 år och i Norrland där 42 procent av de boende har bytt ut granen mot en konstgjord variant.

Färre handlar klappar på julafton
Förutom att julgranen verkar bli allt ovanligare i storstadsregionerna håller en annan tradition, att handla julklapparna först på julafton, helt på att försvinna. Mindre än 1 procent av svenskarna handlar julklapparna på dopparedagen.

Vad svenskarna prioriterar när det kommer till julklappar varierar runt om i landet. Att mottagaren blir överraskad är viktigast menar 67 procent av de tillfrågade i Malmö, medan göteborgarna är mer praktiska och 51 procent uppger att man tycker att funktionen på julklapparna är viktigast. I resten av Sverige tycker drygt hälften att det är viktigast att julklappen finns på mottagarens önskelista.

Upplevelser högst i söder
Vad som står på önskelistan varierar också stort mellan landets olika regioner: I Malmö sätter knappt hälften av de tillfrågade upplevelser högst på listan och i Västsverige är elektronik det populäraste förstahands-valet (35 procent). I resten av landet är det underhållning i form av böcker, spel, musik, teater och bio som gäller (36 procent).

Presentkort populärt
Presentkort är en julklapp som verkar bli allt mer populär. Men vem man vill ge presentkort till, varierar mellan landets regioner. I Norrland vill man helst ge tonåringar presentkort (28 procent), i Malmö är det mest populärt att ge syskonen presentkort (28 procent), medan resten av svenskarna (23 procent) helst vill ge sin partner eller föräldrarna ett presentkort.

Män vill ha sällskap i handeln
De flesta, 61 procent av de tillfrågade, föredrar att julhandla själv men vill samtidigt gärna ha med ett smakråd i form av en vän eller partner. Män föredrar i högre utsträckning (28 procent jämfört med 17 procent) att få sällskap av sin fru eller partner i julklappshandeln än tvärtom. Även om rapporterna om varsel duggat tätt den senaste tiden planerar ändå de flesta svenskar att lägga i alla fall 1000- 2000 kr på julklappar. Dessutom planerar 18 procent av svenskarna mellan 18-25 år att lägga mer pengar på julklappar jämfört med förra året.

Om undersökningen:
Sedan 2010 frågar Åhléns det svenska folket om sina julförberedelser, julklappsinköp och själva julfirandet. 1 064 personer har svarat på webbenkäten via CINT. Undersökningen genomfördes mellan 12 och 14 november 2012. Av de svarande är 48 procent kvinnor och 52 procent män. Undersökningen omfattar 20 frågor om julförberedelser och julfirandet.

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas