Annons
Annons


Överraska med lingonglass och kolasås – glutenfritt

Smak och stil – superdesserten som har det mesta man kan önska sig. Hemgjord glass i sällskap med fräscha lingon och härlig kolasås. Dessutom glutenfri.

Festligt och läckert!

Festligt och läckert för alla tillfällen!

Lingonglass med kolasås

6 –8 stycken
Tid: Glass ca 30 min + tid för infrysning + ca 30 min till kolasås.

3 äggulor
1 1/2 dl socker
2 dl gräddmjölk 50/50
rivet skal från 1/2 citron
1 1/2 dl lätt tinade lingon
3 dl vispgrädde

Annons

Kolasås:
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
lingon
mynta

1. Under ständig omrörning sjuds äggulor, socker, gräddmjölk och rivet citronskal till en tjock sås i en kastrull. Obs! Får inte koka. Låt svalna.

2. Rör ner lingonen i äggkrämen.

3. Vispa grädden fluffig, men inte så hårt att den blir grynig. Blanda med äggkrämen. Smaka av om du vill öka sötman med socker eller syrligheten med citronsaft.

4. Häll upp i portionsformar. Tips! Använd stadiga muffinsformar som förstärks med en cylinder av bakplåtspapper, om du vill ha höga glassar. Fäst ihop med  häftklammer. Papper, häftklammer och formar tas bort vid servering. Frys ett par timmar el över natten. Ta fram dem 10–15 min före servering.

5. Alla ingredienser till kolasåsen hälls i en gryta, sjud upp under omrörning. Sjud samman på medelvärme tills såsen mörknar och tjocknar, ca 25 min, rör om då och då.  Låt svalna. Späd ev med en aning vatten om den känns för tjock.

6. Servera glassen med kolasås, extra lingon och myntablad.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson    

Prova också: Kalasgod saffransglass

LÄS OCKSÅ

(0)
(1)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…