Annons
Annons


Två somriga jordgubbstårtor som inte kräver ugn

Sommarefterrätten ska vara lättlagad och gärna innehålla jordgubbar. Här bjuder jordgubbsförfattaren Anna Benson på två fräscha sommartårtor som du snabbt svänger ihop utan ugn.

Jordgubbstårta. Bild: Johan Lygrell

Jordgubbstårta

En perfekt sommartårta med jordgubbar som inte kräver någon ugn.

8 personer

12-15 digestivekex

50 gram smör

5 dl kesella med vaniljsmak

3 dl vispgrädde

2 dl jordgubbssylt

Till dekoration:

Färska jordgubbar

Annons

Så här gör du:

Krossa kexen och blanda med smält smör

Packa kaksmulssmeten i botten på en pajform med löstagbar botten och höga kanter. Bred ut kesellan över kaksmulorna.

Vispa grädden. Värm sylten tills den smälter. Blanda hälften av grädden med 1 dl avsvalnad sylt. Bred detta över kesellan.

Ställ gärna kallt en stund. Bred sedan på resten av grädden och avsluta med sylten. Låt alltsammans stelna i kyl eller frys ordentligt.

Är tårtan fryst är det lätt att skära snygga skivor som ”smälter” direkt på tallriken till lagom serveringstemperatur.

Dekorera med jordgubbar vid servering samt gärna lite citronmeliss.

Bild: Shutterstock/IBL

Somrig glasstårta

Hemmagjord glasstårta som sköter sig själv i frysen. Perfekt till midsommar eller sommarfesten.

8 personer

4 dl blandade frysta bär, t ex hallon, jordgubbar och blåbär

50 gram smör

3 ägg

1 dl strösocker

1 vaniljstång

2 dl crème fraiche

3 dl vispgrädde

12 små kakor av cookiestyp (eller chokladkex)

Till dekoration:

4 dl färska jordgubbar

Så här gör du:

Kör bären snabbt i mixern.

Knäck äggen och dela i gulor och vitor. Vispa vitorna styvt med en elvisp och ställ åt sidan. Vispa äggulorna och strösocker så att det blir vitt och pösigt.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

Vispa crème fraichen så att den blir fast och blanda med vaniljfrön, äggulor och socker samt de mosade bären, och se till att få en jämn smet. Vispa grädden lätt. Blanda grädden med glassmeten. Vänd ner den styva äggvitan med luftiga tag.

Smula kexen i mixer med smör så att det blir lite som en pajdeg. Lägg smulmixen i botten av en springform, ca 24 cm i diameter.

Häll på smeten, täck med plastfilm och ställ in i frysen och låt stå i minst 4 timmar.

Ta ut tårtan cirka 20 minuter före servering. Lägg upp på ett tårtfat.

Dekorera med färska jordgubbar.

Källa: Jordgubbsboken av Anna Benson

LÄS OCKSÅ

(114)
(1)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…